Общ преглед

Президентът на Русия Владимир Путин влезе в клетката на леопарда. Той успя да намери общ език с хищника, докато някои журналисти не успяха, резултат от което бяха няколко драскотини, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин посети Центъра за развъждане и рехабилитация на предноазиатския леопард в Сочи. Той сам седна зад волана на „Нива“-та, пътници в която бяха президентът на МОК Томас Бах и Жан-Клод Кили. Директорът на центъра Умар Семьонов разказа пред гостите за живота на питомниците през последните години, откакто Путин е бил там за последен път.

Подкрепяйки думите си с видеокадри и снимки, Семьонов разказа как в центъра изучават леопардите, как създават двойки за чифтосване, как се грижат за животните. Той подробно обясни какво е всекидневието на хищниците – от храненето до чифтосването.

Тук той по-специално посочи, че възрастните леопарди могат да се чифтосват до 274 пъти седмично. „274 пъти! Взимай пример!“, се обърна Путин към един от журналистите.

Показвайки снимки и кадри, Семьонов покани гостите към клетките. В една от тях леопардът беше под карантина и не отиде при гостите, гледайки ги от леговището си. В другата клетка хищникът, напротив, беше много активен и храбро се хвърляше върху мрежата, защитавайки територията си.

В третата клетка, до която отидоха Путин и съпровождащите го гости, беше шестмесечният Гръм. Пред вратата гостите вежливо отстъпваха ред на останалите, което изглеждаше доста двусмислено. Оценявайки шегата, Путин, Бах, Кили и руският вицепремиер Дмитрий Козак влязоха в клетката. Козак тръгна пръв. „Аз съм изпълнил мисията си“, усмихна се той.

Заедно със Семьонов Путин се приближи до малкия леопард, който заради многото посетители видимо започна да нервничи. Той обаче позволи да го погалят, макар че се опитваше да ръмжи срещу присъстващите.

Най-силно Гръм се разгневи на журналистите. Уморен от щракането на фотоапаратите, малкият хищник се хвърли върху журналистите, одрасквайки ръката на един от тях и впивайки зъби в коляното на друг. По-сериозни жертви бяха избегнати, тъй като гостите предпочетоха да излязат от клетката. Путин обаче остана още известно време с леопарда, галейки го и опитвайки се да го успокои. „Обичам животните, очевидно ги усещам“, каза Путин.

С какви животни още е общувал Путин

През август 2008 г. Путин – тогава премиер, отиде в Усурийския резерват. Там му разказаха за програмата за изучаване и спасяване на усурийските тигри и демонстрираха спътников нашийник с предавател от системата GPS-Argos, специална примка за улавяне на животните, устройство за дистанционно обездвижване и лечение на животните.

След това предложиха на Путин да отиде на мястото в тайгата, където се беше уловила петгодишна тигрица. Снимачна група на програмата „Вести“, очакваща пристигането на Путин и намираща се буквално на пет метра от тигрицата, откри, че тя се е освободила от примката. Хищникът беше обездвижен: Путин стреля с устройството за дистанционно обездвижване на животните и уцели тигрицата в лопатката. Когато животното заспа, Путин й сложи GPS-нашийника и заедно с учените измери дължината й от опашката до носа.

През септември 2012 г. Владимир Путин участва в „Полет на надеждата“. Това е проект за възстановяване на числеността на белия жерав – рядък и изчезващ вид от световната фауна, включен в международната и руската Червена книга. Путин беше зад щурвала на мотоделтапланер, който беше сметнат от птиците за техен водач.  Руският президент извърши три полета – първият опознавателен, а другите два – с птиците. Полетът на Путин предизвика бурна реакция в интернет.

През септември 2012 г. Путин посети строителната площадка на океанариума на остров Руски, с катер отиде до центъра, където дресират бели делфини и видя какви номера изпълняват тези 5-6-метрови животни. В зоната, където се развъждат октоподи, представител на океанариума извади един от тях и предложи на Путин да го погали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар