Снимка: Reuters

Водещи технологични компании оповестиха нови данни, показващи колко често правителството на САЩ им нарежда да му предоставят информация за потребители във връзка с тайни разследвания, отнасящи се до националната сигурност, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Данните, представени от Google, Microsoft, Yahoo!, Facebook, Linkedin и др., се отнасят до тайни съдебни заповеди, изискващи информация за електронната комуникация и други онлайн дейности на хора, използващи услугите на тези компании.

Оповестените данни за 2012 и 2013 г. показват, че Facebook е бил принудени да предостави информация за около 5000 потребители за период от шест месеца, Google- за около 10 000, Microsoft - за около 15 000, а Yahoo! - за над 40 000.

По-рано компаниите оповестяваха ограничени данни за исканията на властите за информация за потребители, но постигнато миналата седмица споразумение с правителството позволи на фирмите да разгласяват малко по-подробни данни пред обществеността.

В стремежа си да успокоят своите клиенти и бизнес партньори, обезпокоени от разкритията за масово събиране на интернет и компютърни данни от властите, компаниите представиха данните по такъв начин, че да се подчертае, че само малък брой от техните потребители са станали мишена на следенето.

Но колкото и да е малък броят на засегнатите потребители, от оповестените данни става ясно, че хиляди американци са били обект на шпионаж от страна на правителството, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase