Снимка: БТА

Наводнения и снежни бури връхлетяха Европа. Студеният фронт не подмина и източната част на континента. През уикенда в Полша са загинали 17 души след премръзване.  В 27 области в Румъния остава в сила „оранжев код“ заради продължаващите снеговалежи. Повечето училища ще останат затворени и утре. Местните власти съобщават, че пътните служби са успели да възстановят движението по магистрала "Букурещ-Питещ". Десетки пътища обаче все още остават блокирани. Обилният снеговалеж и силните ветрове доведоха до прекъсване на електричеството в 27 области. Румънското правителство обмисля въвеждането на „извънредно положение”. Според синоптиците в северната ни съседка времето няма да се оправи до сряда. На много места термометрите показват -12 градуса. В няколко села снежната покривка почти достига покривите на къщите, съобщава румънската агенция Медиафакс. Междувременно на летището в украинския град Симферопол бяха отменени десетки полети за и от Москва, Киев и Истанбул.

Ситуацията в Западна Европа и на Острова също не е много благоприятна. Въпреки че по-голямата част от Франция се радва на сравнително меко време, на места условията са изключително тежки. В седем департамента опасността от наводнения остава. Местните власти призовават шофьорите да бъдат бдителни, тъй като днес се очаква и лек снеговалеж. За момента материалните щети се определят като умерени.

В повече от 160 района на Великобритания също е обявено кризисно положение. Поройните дъждове там предизвикаха хаос в железопътния и автомобилния транспорт. Редица пътища са затворени заради опасност от наводнения. Вчера 13 хиляди домове останаха без електричество заради силните бури. В Съесекс, Кент и Съри ветровете дори са преминали в торнадо. Синоптиците отбелязват, че месец януари е бил необичайно влажен и топъл в Англия и Уелс. Средните температури не са паднали под 5-6 градуса по Целзий, в резултат на което от началото на годината са наводнени около 650 сгради. И докато южните и западни части на Острова се борят с продължаващите дъждове, северните части са обхванати от снеговалежи. В някои райони на Шотландия се очаква значително понижаване на температурите, което ще доведе до опасност от поледици и влошаване на пътната обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase