Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс
fallback

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле разсея опасенията, че твърде много имигранти от Румъния и България се местят в Германия, предаде Ройтерс.

Министърът заяви в интервю за вестник "Билд ам зонтаг", че федералната република е най-облагодетелствана от интеграцията в ЕС.

Шойбле разкритикува непряко консервативните съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС), сестринската партия на неговия Християндемократически съюз, че разпалва страхове от имигрантите. Според министъра някои сектори имат спешна нужда от работници от чужбина.

ХСС предложи да се въведат ограничения в социалните плащания за имигранти от Румъния и България, които от 1 януари получиха пълен достъп до трудовия пазар и социалните услуги и в останалите страни от ЕС, добави Ройтерс.
"Ние, германците, нямаме никаква причина да сме враждебно настроени към другите", каза Шойбле.

"Германия печели от европейската интеграция повече от всяка друга страна. Зависими сме от идващите при нас работници. Някои сектори, като старческите домове и социалните грижи, не могат да функционират без тях".

По повод страховете, че в Германия идват голям брой румънци и българи, за да се възползват от щедрата й социална система, Шойбле каза, че "има и германци, които злоупотребяват със социалната система или не плащат данъци".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

дo: 42

преди 10 години

А ти прочете ли статията , става въпрос за Германия , колко си ***

42

мдаа

преди 10 години

До asdФакт е обаче че ДПС с помоща на БСП и ДС ги държат тези гласове ...., а много хора плюят дали за лошо или добро.

41

Анонимен

преди 10 години

До IvanА ти да си чувал за кирилица???

fallback