fallback

Общ преглед

 

Двама души са умрели от рани от огнестрелно оръжие в украинската столица Киев, съобщи генералният прокурор на Украйна, цитиран от световните агенции.

Двамата починали от огнестрелно оръжие са намерени в интервал от три часа в обществена библиотека, която антиправителствените демонстранти използват като лечебница.

Вторият човек още бил жив, когато бил открит, но починал по-късно от нараняванията си.

Трети човек е починал след падане от повече от десет метра височина от сграда при входа на стадион "Динамо" в центъра на Киев. Според опозицията младежът е загинал, докато силите на реда щурмували сградата, от която били замервани от протестиращи с коктейли "Молотов" и други предмети. Тази информация засега не е потвърдена от официален източник.

Oще по темата

Премиерът Микола Азаров заяви, че полицията на мястото на протестите не е разполагала с бойни патрони, но представители на опозицията заявиха, че нараняванията на двамата убити с огнестрелно оръжие изглеждат причинени именно от бойни муниции.

Премиерът Азаров заяви, че полицията не е отговорна за смъртните случаи и обвини за тях протестиращите.

"Като премиер на Украйна официално заявявам, че човешките жертви, каквито за жалост вече има, остават на съвестта и отговорността на организаторите и някои участници в масовите размирици", заяви Азаров, цитиран от Интерфакс.

Тази сутрин украинската милиция започна да изтласква привържениците на опозицията от киевската улица "Грушевски", недалеч от правителството. Бойци от специалните сили "Беркут" започнаха да разтурят барикадите, издигнати от протестиращите, предаде ИТАР-ТАСС. В отговор демонстранти започнаха да хвърлят по стражите на реда камъни и бутилки със запалителна смес, с което ги накараха за кратко да отстъпят. Протестиращите се опитват да възстановят повредените барикади и да издигнат нови, посочва агенцията.

По обяд милицията разби барикадата на улица "Грушевски" в центъра на Киев и разпръсна протестиращите със сълзотворен газ и шокови гранати, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес. Кордон от милиционери с щитове започна да напредва към демонстрантите, които отвръщаха с хвърляне на коктейли "Молотов" и камъни. Линейки откарват ранените. В района се чуват автомобилни клаксони и единични изстрели. Разбиването на барикадата отне около половин час. Милицията започна да арестува протестиращи. Демонстрантите отстъпиха към площад "Независимост" и улица "Крешчатик".

Акцията на полицията срещу барикадите на протестиращите в Киев идва в деня, когато голяма част от вниманието на международната общност е съсредоточено в Швейцария, където днес започна мирна конференция за Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

Украинското вътрешно министерство съобщи, че при сблъсъците между протестиращите и милицията близо до стадион "Динамо" в Киев са пострадали 167 сътрудници на правоохранителните органи, като 84 от тях са настанени в болница с черепно-мозъчни травми, изгаряния, порезни рани и отравяне с неизвестни вещества, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 10 години

Починали или убити?!?

71

КРЪВ ЗА КРЪВ!

преди 10 години

ДОЛУ РУСКАТА ЧЕРВЕНА *** И НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ!!!НЯМА СВОБОДА ,БЕЗ КРЪВ!!!НЯМА СВОБОДА БЕЗ БОРБА!НЯМА ПОДАРЕНА СВОБОДА И НЕЖНИ РЕВОЛЮЦИИ!ТОВА СА ЗАЛЪГАЛКИ ОТ СЛАБИ И МАЛОДУШНИ ХОРА!ВСЯКА СВОБОДА ИСКА ЖЕРТВИ И КРЪВ!КОЙТО ИСКА ДА Е СВОБОДЕН И ЧЕСТИТ--ТРЯБВА ДА Е ГОТОВ ЗА ЖЕРТВИ!

70

УБИТ ФАШИСТ КИЕВ

преди 10 години

Михаил упорито прикривал следите си, използвайки фалшиви имена . Най-често се представял като Алексей. През 2012 обаче все пак отишъл в полицията в Украйна, за да подаде документи и да обяви, че е жив и здрав. Той бил категоричен, че не желае да се връща в родината си. В Украйна Михаил се присъединил към националистическата организация УНА-УНСО крайно дясна партия с националистически убеждения

fallback