Снимка: архив Ройтерс

Корупционният скандал в Турция може да се окаже основна тема, обсъждана по време на визитата на турския премиер Реджеп Ердоган в Брюксел днес.

Основната цел на посещението на премиера е ускоряването на евроинтеграцията на Турция. Въпреки това се очаква темата вероятно да бъде засенчена от проблемите, свързани с огромния корупционен скандал от последните седмици.

Случилото се стана причина за смяна на половината министри от кабинета. Арестувани бяха синове на бивши министри, след като стана ясно, че са замесени в корупционните схеми. Последваха и големи уволнения в полицията.

Друга чувствителна тема е тази за плановете на Ердоган за реформата в съдебната система на страната, предвиждаща правосъдният министър да получи по-големи правомощия.

По този въпрос ЕС е особено взискателен в дългия преговорен процес за евентуалното присъединяване на Турция към общността. Настояването на Брюксел е съдът и прокуратурата да имат по-голяма независимост.

От своя страна външният министър Ахмет Давутоглу коментира, че Турция би приела критики, стига те да са конструктивни и да не я дискриминират. Според него съдебната система в страната функционира по същия начин, по който функционира и в останалите европейски държави.

Ердоган подписа споразумение за реадмисия, което позволява на страните членки на ЕС да връщат обратно нелегалните имигранти, влизащи в Европа от турска територия.

Визитата е първата на Ердоган за последните пет години и е само месец след като Турция и ЕС подписаха споразумение за влизане в официални преговори по отношение на отпадането на визите на турски граждани.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase