Бан Ки-мун. Снимка: архив Ройтерс

В навечерието на мирната конференция „Женева-2“, на която ще бъде обсъден конфликтът в Сирия, продължава напрежението около това кой точно ще участва в нея.

Сирийската опозиция се разгневи на решението на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да покани Иран на събитието. Според него страната може да изиграе ключова роля в създаването на преходно правителство в размирната държава.

Представителите на опозицията обаче реагираха остро на това и дори заплашиха, че няма да се включат в преговорите. Говорител на Сирийската национална коалиция написа в Twitter, че, ако Бан Ки Мун не оттегли поканата си към Иран, делегацията на опозицията изобщо няма да потегли към Женева.

От своя страна представители на сирийското правителство отбелязаха, че със сигурност ще се включат в конференцията.

В началото на миналата седмица групата „Приятели на Сирия“ призова опозиционните групи да седнат на масата за преговори. Малко по-късно САЩ и Великобритания изразиха категорична позиция, че са готови да оттеглят подкрепата си за сирийската опозиция, ако тя откаже да присъства на „Женева-2“.

Иран е важен партньор на сирийския президент Башар Асад и участието на страната в преговорите отдавна е обект на спорове. ООН и Русия настояваха за включването й, докато САЩ изразяват резерви.

Как генералният секретар на ООН Бан Ки Мун коментира случващото се можете да видите във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase