Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент обсъди снощи два доклада, свързани с пазара на труда в ЕС и правата на работещите. Докладчикът Юта Щайнрюк (група на социалистите и демократите - С&Д, Германия) призова да няма ограничения за достъпа до социална закрила в ЕС, предаде БТА.

Тя посочи, че според данни от 2012 г. делът на незаявения труд в Общността е съставлявал 12.8 процента от брутния вътрешен продукт. По нейните думи ЕС има нужда от правила срещу социалния дъмпинг, защото злоупотребите се отразяват лошо върху конкурентоспособността на пазара на труда.

Щайнрюк предложи въвеждането на електронна социалноосигурителна карта, както и по-усилено трансгранично сътрудничество при проверките на условията за труд. Евродепутатът предложи да бъде изградена европейска платформа за сътрудничество на всички инспекции по труда.

В последвалите изказвания от името на групата на Европейската народна партия евродепутатът Йоана Счидлевска (Полша) заяви, че младежката безработица е сред причините за растящото беззаконие в трудовите отношения. Евелин Регнер (С&Д, Австрия) определи социалния дъмпинг като заплаха за заетостта, която води до загуба на работни места. Важно е контролните органи да не са ограничени в своите правомощия, заобикалянето на законите трябва да се наказва с глоби за предприятията, добави тя.

Татяна Зданока (Зелени/Европейски свободен алианс, Латвия) заяви, че представляваната от нея група вече три години настоява за европейски съд по трудово-правни въпроси.

Еврокомисарят Янез Поточник изрази очакване преди изборите за следващ ЕП да бъдат утвърдени мерки за повишаването на контрола срещу незаявения труд. Според него в проверките на работните места следва да се включат социалните, данъчните и миграционните власти.

При обсъждането на втория доклад, посветен на социалните права на самонаетите, докладчикът Юта Щайнрюк коментира, че кризата е довела до нараснала нужда от социални плащания. За да постигнат равновесен бюджет, държавите ограничават разходите си тъкмо в тази насока, добави тя. По нейните думи всички представители на обществото имат нужда от социална закрила.

Докладчикът отбеляза, че досега в ЕС няма еднакво определение за самонает работник и призова ЕК да изготви система от определения, за да не се нарушават социалните права. Социалните плащания са инвестиция за приобщаване на уязвимите хора към обществения живот, допълни Щайнрюк.

Еврокомисарят Поточник посочи, че днес има необходимост от укрепване на системите за социална защита. По неговите думи съществува финансов недостиг в тези системи, който пречи да бъдат посрещнати съществуващите нужди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase