Снимка: архив Ройтерс
fallback

Имигрантите правят британското общество „много по-вълнуващо и по-здраво“, заяви министърът без портфейл Кен Кларк, отхвърляйки твърденията на премиера Дейвид Камерън, че правилата в Европейския съюз са довели до „голяма миграция“ на чужденци, съобщава Daily Telegraph.

В коментар, който определено ще подразни Даунинг Стрийт, Кларк описа дебата за имигрантите като силен завой към национализма.

По думите на министъра имигрантите дори имат положителен принос към икономиката, а свободното им движение е необходимо в условията на пазарна икономика.

Кларк посочва, че ограниченията не бива да надхвърлят тези, свързани с достъпа до помощи. Според него самата идея за толкова големи дебати за спирането на пристигащите чужденци е типична за националистите.

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор коментира, че миграцията с цел търсене на работа в други държави в ЕС е „значим сигнал“, подсказващ необходимостта от по-големи усилия за справяне с икономическата криза.

От своя страна вчера председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че свободното движение на имигрантите в Европейския съюз не подлежи на преговори. Той подчерта, че въпреки призивите на Великобритания, европарламентът не би могъл да направи промени в правилата за свободно движение.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 10 години

Западните демокрации ще продължават да приемат емигранти не заради друго, а защото се нуждаят от евтина работна ръка. Именно това лицемерно говорене по въпроса дразни местните и работи за крайнодесните партии.

6

Анонимен

преди 10 години

зик хайл островитяни !

5

Кутев

преди 10 години

Откровено ще е доста вълнуващо група некъпани *** да почнат да строят от велпапе и талашит бараки в Хайд парк, да пуснат незаконен кабел и водопровод, да раждат като инкубатори, за повече помощи, да окрадат шахтите и релсите на метрото и да ги върнат за старо желязо и държавата да няма право да им стори нищо, защото "и те са човешки същества".Предполагам имат по-добри интеграционни практики от нашите и ще успеят да направят от всички тях уважавани медици, пилоти, бизнесмени, дев гурута

fallback