Снимка: архив Ройтерс
fallback

Белият дом обяви, че ще ускори доставките на военна техника за Ирак, за да помогне на страната да се справи със свързваните с Ал Кайда бойци. Стъпката е част от програмата, която цели справяне с бунтовническите групи в западната провинция Анбар, съобщава Ройтерс.

Силите на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ISIL), част от международната мрежа на Ал Кайда, са затегнали хватката си около провинцията, а миналата седмица заеха позиции и в големи части от Фалуджа и Рамади.

Във връзка с това се предвижда в рамките на няколко седмици в Ирак да бъдат доставени 59 безпилотни самолета, а през следващите месеци да бъдат осигурени и ракети Hellfire. През декември Ирак получи и три хеликоптера Bell IA-407.

„Ние работим в тясно сътрудничество с иракчаните по изработването на цялостна стратегия за изoлирането на свързаните с Ал Кайда групи и вече бележим успехи в Рамади“, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни пред репортери.

Продължаващите сблъсъци в Анбар доведоха до някои от най-тежките кръвопролития в Ирак от години насам. Иракската армия се готви за офанзива в град Фалуджа, който попадна под контрола на екстремисти. Град Рамади също беше окупиран от антиправителствени сунитски групировки.

Според американския държавен секретар Джон Кери няма никакъв шанс американски военни да се завърнат на територията на Ирак, но Вашингтон остава най-важният партньор на Багдад в опазването на сигурността.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Болярина

преди 10 години

До 3 EU citizenтова на снимката е МИ 24 не МИ 35 разбирач....информирай се и погледни някоя снимка на двата вертолета..

5

Muntcho Demokrata

преди 10 години

От Русия ракетите ще дойдат по-бързо...

4

анонимен

преди 10 години

Това не е лошо,че продават оръжие на Ирак,айкайда също е на ЦРУ те я създадоха и въоръжават правилное да продават и на ирак трябва да има равенство.

fallback