Снимка: архив, Reuters
fallback

Британските медии, които предричаха масов приток на българи и румънци в страната от началото на годината, изглежда са намерили само един румънски имигрант - Виктор Спиреску, пристигнал още на 1 януари, за да работи във Великобритания и превърнал се в знаменитост, съобщава АФП.

Тридесетгодишинят румънец, който дава серия интервюта, стана лице на тези работници имигранти, от чието масово пристигане се страхува Великобритания.

Младият човек бе изненадан, когато при пристигането си на лондонското летище Лутън бе посрещант от множество камери и от двама депутати в деня на отпадането на трудовите ограничения за българи и румънци във Великобритания и в останалата част на ЕС.

Вниманието се насочи към него, тъй като той бе един от малкото пътници на борда на самолета от Тургу Муреш /Централна Румъния/, пристигащи за първи път във Великобритания. Повечето от останалите вече живееха в страната.

Не съм дошъл да крада вашата страна. Дошъл съм да работя и след това да се върна у дома, се защити младият румънец, който е оставил годеницата си в Трансилвания, докато спечели достатъчно пари за обновяване на жилището, което са си купили там.

Вестник "Дейли телеграф" дори е отишъл да интервюира на място 19-годишната му годеница Каталина Курцян, снимана пред порутената им къща в село Пелишор.

Виктор Спиреску, който според в."Таймс" е упражнявал в Румъния професията на овчар, електротехник и механик, след пристигането си във Великобритания си е намерил работа като мияч на коли.

Самият той е изненадан от новопридобитата си известност: "Когато отивам в супурмаркета, всички ме гледат. Чух едно малко момиченце да казва на майка си: Виж, това е този от телевизията", разказа Спиреску днес пред британската телевизия Скай нюз. Той добави, че хората, които е срещнал досега, са били много дружелюбни.

На фона на безпокойствата, предизвикани от пълното отваряне на трудовия пазар за румънци и българи от 1 януари, британският премиер Дейвид Камерън ограничи достъпа на новите мигранти до социални помощи.

В интервю за БиБиСи днес премиерът Камерън отново отказа да посочи цифра за броя на румънците и българите, очаквани да пристигнат във Великобритания, като припомни, че лейбъристкото правителство е подценило значително броя на имигрантите след влизането на Полша в ЕС през 2004 г., а те са се оказали над един милион.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 10 години

ZZalkata republika TRABVA da Bude Premahnata NEZABAVNO-Potavame POSTOANNO I NEPREKUSNATO s Mizernata republika,Vssichki Bedi Se Stovarvat v/u Nas ZARADI PROKULNATATA republika na ZLOTO...

42

lelemale

преди 10 години

Вие англичаните отправяте постоянно унизителни намеци към българския и румънския народ,които сме омаскарени от набезите на ***,КОИТО не работят съвестно,защото има и такива,които работят,изкарвате ни някакви ***,а всъщност сме тези,които вършат мръсната работа,която отдавна е отхвърлена от вас.Засрамете се!Живеете в разкош и разточителство,а когато някой имигрант вземе да се окопитва,става лош и неудобен.Нали сте големите аристократи-само на приказки.Благородството е съвсем друго нещо

41

езичник

преди 10 години

до 18помогнали са ни доголкото могат.

fallback