Снимка: Булфото
fallback

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) призова страните от Европейския съюз да не връщат бежанци обратно в България заради нечовешките условия за търсещите убежище в страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

ВКБООН призова ЕС временно да прекрати прилагането на Дъблинската конвенция, която задължава страните членки да връщат бежанците в първата държава, през чиято територия те са влезли в Съюза.

Според ВКБООН българските власти не предоставят основни услуги като доставки на храна и медицинска помощ, държат мигрантите в лагери без основателни причини и отлагат тяхната регистрация, пише БТА.

"Агенцията установи, че търсещите убежище в България са изправени пред действителен риск от нечовешко и унизително отношение заради системни слабости в условията за приемане и в процедурите за даване на убежище", заяви говорителят на ВКБООН Бабар Балох.

В края на миналата година комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муижниекс призова: "Не връщайте сирийци в България - там е лошо!". Според него в страната ни бежанците "имат неадекватни условия".

В свой доклад "Амнести интернешънъл" пък посочи, че в България бежанци живеят в окаяни условия във фургони, порутени сгради и палатки. Много от тези, които са рискували живота си, за да стигнат дотук, или са връщани обратно, или задържани в наистина жалки условия с недостатъчно храна, вода и медицински грижи, заявиха от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Де бой де

преди 10 години

Някой да ги е викал при нас??ЗАЩО не бягат към Саудитска Арабия която е топла и богата, и населението говори на същия език и изповядва същата религия???

175

дсадса

преди 10 години

ООН какво правеше в Сирия? Проверяваше за химическо в следствие на което нямаше химически оръжия както беше в Ирак! Долни мръсни евреи

174

Безхаберници

преди 10 години

Че ние българите да не би да сме заживели по друг начин. Защо се застъпват само за имигрантите. Те са щастливци, че не живеят постоянно като нас, а само временно. Каквито управляващите, такава е и държавата. Накрая го отнася народа. Да видим сега как ще се хвали "вечният победител" мишока СерГей. Цял свят разбра що за *** управляват България в момента.

fallback