Снимка: архив, Ройтерс

Британските таблоиди вече месеци наред предупреждават за ужасите, които според тях ще настъпят след 1 януари, когато отпадат трудовите ограничения в целия Европейски съюз за мигранти от Румъния и България, информира Асошиейтед прес.

Историите за възможен наплив на румънци и българи, както и бързането на правителството да затегне правилата в социалната система, са част от най-новата глава от изострящия се дебат по имиграционната политика на Великобритания и нелеките й отношения с ЕС, отбелязва Асошиейтед прес.

Новопоявилата се Британска партия на независимостта яхна антиимигрантските настроения, за да подкопае подкрепата за Консервативната партия, оглавявана от премиера Дейвид Камерън. В отговор на това Камерън пък напоследък засили реториката си по имиграцията и побърза да ограничи възможността новите мигранти да кандидатстват за помощи от държавата.

Той разгневи другите лидери в ЕС, когато отправи предизвикателство към установената концепция за свобода на движение за работниците в целия икономически блок, заявявайки, чe тя трябва да се промени, за да се спре масовата миграция от по-бедните към по-богатите страни.

Либерализирането на правилата за достъп до трудовия пазар се превърна в гореща тема за Великобритания, но не предизвика същите страсти в Германия, Франция и други европейски страни, въпреки появяващото се от време на време напрежение заради големия брой мигранти и оплакванията, че новодошлите са свързани с нарастване на уличната престъпност в големи градове като Париж, отбелязва Асошиейтед прес.

Никой не знае колко румънци и българи ще дойдат в Обединеното кралство след 1 януари 2014 година, а правителството отказва да представи официална прогноза. В същото време обаче много британци вярват, че мигрантите ще предпочетат Великобритания пред другите членки на ЕС, защото тя е възприемана като щедра социална държава, добавя Асошиейтед прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase