Снимка: архив, Ройтерс

Китайските власти взеха решение за премахване на системата на трудовите си лагери като част от усилията за защита на правата на човека, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители означава, че ще бъдат закрити трудововъзпитателните лагери, които досега бяха в основата на системата за изтърпяване на наказанията в Китай.

Трудововъзпитателната система беше създадена от китайското правителство през 1957 г. Характерно за нея беше, че за да бъде вкаран някой в лагерите, не беше нужно да има съответно съдебно решение, а срокът на задържане в тях можеше да достигне 4 години.

По официални данни в момента в Китай има 351 лагера. В края на 2012 г. в тях са били държани 50 000 души.

Правозащитници се опасяват, че решението за лагерите ще е всъщност козметична промяна, предаде ДПА.

Китайските власти все по-често използват извънсъдебни центрове за задържане, наречени "черни затвори", както и центрове за лечение на наркозависими и "центрове за промиване на мозъци", каза миналата седмица правозащитната организация "Амнести интърнешънъл".

Лагерите често се реорганизират, понякога просто се сменя названието им, посочва "Амнести интернешънъл". Официална статистика няма, но според правозащитни организации задържаните в такива учреждения са между 190 000 и 2 милиона, отбелязва ДПА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase