Михаил Ходорковски. Снимка: Reuters
fallback

В един пролетен ден на 2011 г. петима души се събират около малка маса в хотел "Адлон" в Берлин и поставят началото на план за освобождаване от затвора на бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски, пише Ройтерс.

Седнали в коридора на фоайето на петзвездния хотел, бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер и неговият съветник Александер Рар обединяват усилията си с адвокатите на Ходорковски и с Александра Хилдебранд, директор на Музея на Берлинската стена. Те решават Геншер да започне задкулисна дипломатическа офанзива. Геншер е човекът, на когото германците вярват, който е подкрепян от канцлера Ангела Меркел и е добре познат на руснаците донякъде заради ролята, която изигра в преговорите за обединението на Германия.

Това беше началото на координирано германско усилие, което от Геншер през най-високите етажи на Канцлерството оказа натиск върху руския президент Владимир Путин да освободи Ходорковски, пратен в затвора през 2003 г. заради обвинения в измама и укриване на данъци, но смятан от мнозина на Запад за политически затворник.

В крайна сметка моментът, в който Ходорковски получи свободата си, се дължеше на решимостта на Путин да изчисти имиджа на Русия преди Зимните олимпийски игри в черноморския курорт Сочи през февруари 2014 г. От гледна точка на Путин беше много по-разумно да го освободи сега, отколкото да го държи зад решетките, докато изтече присъдата му през август 2014 г.

Oще по темата

Но Геншер беше този, който преговаряше с Кремъл и предаде в затвора на Ходорковски ключовото съобщение, че трябва да поиска помилване по хуманитарни причини заради лошото здраве на майка си. Намесата на Германия се оказа удобна и за Путин: когато Ходорковски най-после беше освободен, той отпътува направо за Берлин с частен самолет, уреден от Геншер. Източник от Кремъл казва, че Путин е платил "много ниска цена" за помилването на Ходорковски: "Той съкрати срока на наказанието на Ходорковски с по-малко от 10 процента и като го принуди да напусне страната, гарантира, че той няма да бъде заплаха".

Германската операция започва с молба към Хилдебранд да направи изложба за Ходорковски в нейния музей. След откриването на изложбата през 2010 г. Хилдебранд и екипът й започват да разсъждават какво още биха могли да направят, за да помогнат за освобождаването му. Това е моментът, когато Хилдебранд се обажда на Геншер - неин близък познат и най-дълго служилият външен министър на Германия.

Адвокатите на Ходорковски впоследствие молят Геншер да им помогне да освободят от затвора техния клиент. Макар че Геншер не отговори на обажданията и електронните писма на Ройтерс, той заяви по обществената телевизия А Ер Де, че "разбира се, е казал да, защото ставаше дума за хуманитарна операция, която би намерила подкрепа навсякъде".

Рар твърди, че нито той, нито Геншер са получили заплащане за усилията си в полза на затворения бивш олигарх. И Геншер, и Рар, които се познават от времето, когато работят в германския Съвет за външни отношения, са приятели с Ходорковски. Между 2002 г. и 2003 г. те са го канили няколко пъти в Берлин, провеждали са конференции с негово участие и дори са отпразнували 75-ия рожден ден на Геншер заедно през 2002 г., казва Рар.

Геншер и Рар освен това се познават с Путин. Рар говори отлично руски, автор е на биография на Путин и освен това е член на консултативния съвет на един експертен клуб, който се среща с Путин всяка година. "Това е причината планът да проработи – Ходорковски трябваше да се довери на Геншер и на неговата мисия, той
трябваше да го познава, но имаше нужда и от някой, който да разполага и с доверието на Кремъл. Руските лидери наистина вярват на Геншер заради дипломатичността му в преговорите за обединението на Германия", коментира Рар.

Когато през 2011 г. става ясно, че Путин планира да се върне в президентството, след като се беше оттеглил за един мандат като премиер, Ангела Меркел тихо започна кампания, която трябваше да го убеди, че освобождаването на Ходорковски трябва да е едно от първите действия след завръщането му в Кремъл. Това решение, настояваше канцлерът, би сигнализирало на света, че Русия се е променила. Но според високопоставени служители в Берлин тогава Путин отхвърля тези постъпки.

Ходорковски трябваше да бъде освободен през 2011 г., но на втори процес през декември 2010 г. беше осъден за кражба и пране на пари и наказанието му беше удължено.

На 1 юни 2012 г., седмици след началото на новия му мандат като президент, Путин пътува за Берлин и разговаря с Меркел и с новия германски президент Йоахим Гаук.

Но истинското начало на диалога, продължил година и половина и довел до помилването на Ходорковски, е поставено на тайна среща с Геншер на военния терминал на берлинското летище "Тегел" малко преди отпътуването на Путин.

Високопоставен германски служител, запознат със случая, разказва, че Меркел е продължавала да повдига лично въпроса за Ходорковски всеки път, когато се среща с Путин. Става дума за много добре обмислен подход, с тактически действия едновременно по много направления, който включва и външното министерство, и германския посланик в Москва. Руснаците се доверяват на Геншер и знаят, че той има пълната подкрепа на канцлера.

Музеят на Хилдебранд провежда публична кампания със събиране на подписи от посетители, които искат Ходорковски да бъде освободен. Хилдебранд разказва, че Меркел й споделя, че знае за нейната кампания, смята, че е правилна и вярва, че усилията й ще доведат до резултат.

Геншер и Путин се срещат тайно за втори път в Москва по-рано тази година. Преговаряйки, Геншер не обсъжда дали Ходорковски е виновен или невинен, а просто подчертава хуманитарния аспект, разказва Рар.

Ходорковски първоначално отказва да подпише молба за помилване с признание за вината си, затова е нужно да се потърси компромис, така че той да поиска помилване без признаване на вина. Геншер помага за намирането на официална причина за освобождаването: като хуманитарен жест заради лошото здраве на майката на Ходорковски.

"Това не беше лесно, така че се получи дълъг дипломатически процес, докато двете страни в крайна сметка се съгласиха на тази изцяло хуманитарна версия и Ходорковски излезе от затвора, защото майка му наистина беше много болна и той искаше да я види жива още веднъж", разказва Рар.

Пътят към помилването е осеян с проблеми, а лъкатушенията в преговорите отразяват колебанията в германско-руските отношения.

През 2011 г. възмущението в Германия заради решението да се присъди на Путин една германска награда за принос към свободата и демократичната промяна влошава атмосферата. През 2012 г. отражение в преговорите дава както изпращането в затвора на членовете на руската пънк група "Пуси райът", така и приемането на руския закон, затягащ контрола върху чуждестранните граждански организации, спомня си Рар.

През ноември 2013 г. майката на Ходорковски е приета в болница в Берлин с диагноза рак и единственият й син се страхува, че няма повече да я види. Геншер предава на Ходорковски съобщение, в което предлага затворникът да пише на Путин с молба за помилване, като наблегне на лошото здраве на майка си.

Източник от Кремъл казва пред Ройтерс, че "най-интензивната" работа по сделката е започнала през октомври. Той казва, че операцията по освобождаването е била в ход "от години", но тогава е бил "перфектният момент", а Олимпийските игри са били основната причина за помилването на Ходорковски точно сега.

Източникът предполага, че здравето на майката на Ходорковски е предоставило удобен повод за оповестяването на решение, взето по други причини.

Дори преговарящите от страна на Германия са малко изненадани от бързия ход на събитията. След като чува съобщението по руска телевизия, Рар незабавно телефонира на Геншер, за да го уведоми. Геншер се обажда на приятеля си Улрих Бетерман, който управлява компания за производство на материали за електрически
инсталации в Западна Германия и го моли да предостави частен самолет, разказва Рар.

В неделя Ходорковски каза, че решението да напусне Русия не е било негово. "Нямах избор. Събудиха ме в 2 ч. през нощта и директорът на затворническия лагер ми каза, че си отивам у дома. По време на пътуването разбрах, че то приключва в Берлин", каза Ходорковски пред "Ню таймс".

Източник от Кремъл каза пред Ройтерс, че за Путин Ходорковски би бил много по-голяма грижа, ако беше излежал присъдата си и беше освободен по график. Ако той беше останал в Русия, щеше да привлече много повече внимание за много по-дълго време, което би могло да го направи могъщ, коментира източникът, допълвайки, че по този начин Путин му е затворил обратния път към Русия.

Кремъл казва, че Ходорковски е свободен да се върне в Русия. Самият Ходорковски обаче твърди, че се страхува, че няма да му позволят отново да си тръгне заради иск на стойност 500 милиона долара, свързан с първата му присъда.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 години

Путиниада в Сочи се задаваПутин свобода раздавамине ли обаче путиниадаРусия пак на каторга става

13

stoneg

преди 10 години

Всичко е пари и интереси приятелче казал Геншер на путин.

12

Кашчей Безсмертний

преди 10 години

Още като видях ухилената мутра на ходорковски и си рекох: "Аха. БТА и Лелка ЗЕлка"Много ми е чудно защо БТА е затворен сайт, защо не може да се чете от него свободно, защо не могат да се видят авторите на статиите? Защото не се знае кой е този, който пише? Ройтерс? Има ли си фамилия този Ройтерс? А?Пък и Олимпийските игри ще свършат, а отровата сега я бъркат Наказателите във ФСБ.Нека предателят да трепери, нека да се моли да му приберат мръсната душичка...

fallback