Снимка: Ройтерс

Има основателна причина Уорън Бъфет да е определян за един от най-успешните инвеститори на света. През 2013 г. президентът и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway е печелил по 37 млн. долара на ден. По този начин той оглави класацията на милиардерите, които са натрупали най-големи богатства за изминаващата 2013 г.

За легендарния инвеститор и филантроп 2013 г. приключва с нетно богатство в размер на 59,1 млрд. долара. За сравнение – в началото на годината той е притежавал 46,4 млрд. долара, показа проучване на Wealth-X и UBS, цитирано от MarketWatch.

Между юли 2012 г. и юни 2013 г. богатството на милиардерите по света е нараснало с 5,3%. От дъната на пазарите през март 2009 г., по време на зараждащата се финансова криза до днес, милиардерите почти са удвоили състоянието си – от 3,1 трлн. долара до 6,5 трлн. долара.

Въпреки огромния успех на Бъфет за годината президентът на Microsoft Бил Гейтс все още е най-богатият човек в света. Той приключва 2013 г. със състояние от 72,6 млрд. долара.

Проучаването показва, че общият брой на милиардерите по света са 2170, а общото им състояние възлиза на над 6,5 трлн. долара.

Само четирима от тях притежават богатство за над 50 млрд. долара – Бил Гейтс, Карлос Слим, Аманасио Ортега и Уорън Бъфет.

Кои са десетте души, печелили най-много през годината? Вижте в галерията!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase