Снимка: архив, Reuters

Швейцарският кантон Тичино подготвя промяна в местното законодателство, която ще засегне подготовката на кандидат-студенти за България, предаде БТА, като се позова на източници, свързани с организаторите на учебните структури в Италия и Швейцария.

Над 200 са тази година кандидатите от Италия по специалностите медицина и стоматология, които са пожелали да завършат висшето си образование в Медицинския университет в София. Най-напред те ще преминат през двугодишен курс на обучение по съответната специалност, който се провежда на английски език в град Киасо в кантона Тичино. Швейцарският град е особено привлекателен за младите италианци, защото е в непосредствена близост до Италия и се намира само на 9 километра от Комо и на 45 километра от Милано, като до него се достига лесно и бързо както с автомобил, така и с влак.

След завършване на курса бъдещите медици и стоматолози ще се прехвърлят в София, където ще учат и стажуват за периоди от 4 и 3 години в зависимост от специалността. Всеки дипломирал се в България ще може да упражнява лекарската професия в Италия, след като получи разрешение от министерството на здравеопазването в Рим по опростена процедура и без приравнителни изпити.

Инициативата за промяна на местното законодателство е на общинското ръководство на град Киасо, където се провежда курсът за подготовка на бъдещите студенти по медицина и стоматология в Медицинския университет в София. Курсът е организиран от българския университет със съдействието на Европейската междууниверситетска асоциация (АИЕУ) в Киасо и на Европейския център за университетска подготовка (ЧЕПУ) в Рим.

Според общинските власти в Киасо местната учебна структура не е действителен организатор, а е само домакин на студентските курсове в сътрудничество с ЧЕПУ в Италия и Медицинския университет в България.

"Това е сложна система за избягване на пречки, която е възможна в Швейцария, където властите не могат да се намесват в подобни случаи поради празноти в закона," е записано в мотивите на общинарите.

Подготвяният местен проектозакон постановява, че институт не може да действа под прякото или косвено наименование "университетски", ако не е институционално акредитиран от компетентните федерални власти.

Запознати със случая са на мнение, че поводът за предприемането на тези мерки са твърденията, че директорът на техническата служба в общината в Киасо е пътувал до България с частен самолет, осигурен от италианския партньор ЧЕПУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase