Протестите в Украйна. Снимка БТА

Протестиращи в Украйна смятат да подкрепят с 600-километрова "жива верига" идеята за евроинтеграция на страната.

Близо 250 до 300 участници в протеста, подкрепящ европейската интеграция на Украйна, стоят на Площада на  независимостта в центъра на Киев. Прекарали са студената нощ с температури под нулата край десетина варела, в които са палели огън, за да се стоплят. Също и в палатка, разпъната от украинското министерство на извънредните ситуации, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата
От пространството край "свободния микрофон" в подножието на Монумента на независимостта звучат ту песни, ту лозунги като "Украйна е в Европа". Над протестиращите се развяват 15-на знамена, сред които червено-черни флагове на Украинската въстаническа армия (националистическа партизанска сила, действала в някогашната съветска република през 40-те и 50-те), посочва агенцията.

Според участничка в акцията демонстрантите стоят на площада "по 8 часа, понякога по 12". Сега там почти няма студенти, но по-късно днес се очаква опит да бъде организирана "жива верига" от центъра на Киев до западната граница на Украйна, която символично да я съедини с една държава от Евросъюза - Полша. За такава верига с дължина към 600 километра ще са необходими близо 520 000 души, сочат изчисления, цитирани в материала.

Междувременно на Европейския площад в Киев ще се състои митинг на управляващата Партия на регионите под лозунга "Да защитим украинския производител".

Край сградата на правителството няма протестиращи, но в района са разположени сили на реда, отбелязва агенцията.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase