Снимка: Reuters

Силномразената от милиони китайци практика за “превъзпитание чрез труд” беше преустановена официално от правителството. 
 
Предвид същността на тази система не е никак учудващо, че тази новина беше посрещната с огромна радост от китайския народ, пише БиБиСи.
 
Системата за превъзпитание датира от 50-те години на 20-ти век и позволява на китайската полиция да изпраща всеки в трудов лагер за срок от 4 години без съдебен процес. 
 
"Това беше тиранична, оскърбителна, противоконституционна практика", казва пред БиБиСи Николас Беклин от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч". Според него решението на китайската власт отваря вратите за фундаментална правна реформа в страната. 
 
"Няма смисъл да се правят опити за подобряване на правната система, за намаляване на мъченията и принудително изтръгнатите самопризнания, ако полицията просто може да изпрати някого в трудов лагер за 4 години без никакъв процес и конкретни доказателства за вина", счита Беклин.

В началото на годината в Китай имаше 260 лагера с близо 160 хиляди затворници. Но в последните месеци постепенно броят на задържаните намалява. Местната власт в Шанхай обяви, че всички подобни затвори в провинцията са опразнени.
 
Въпреки позитивните сигнали за изкореняване на порочната практика, все още има сериозни съмнения, че трудовите лагери ще бъдат заличени само на хартия. 
 
Повечето хора, затворени в тези лагери, попадат там заради провинения, свързани с наркотици – за купуване или продажба на малки количества забранени субстанции. 
 
Един от лагерите вече е трансфомиран в център за рехабилитация на наркозависими. Очаква се подобно нещо да се случи и с други. Но според правозащитници става въпрос просто за подмяна на табелите, но не и на случващото се зад стените на зданията.

От друга страна полицията продължава да разполага с необходимите правни инструменти, за да се разправя с дисиденти, като например да праща задържаните в психиатрии със строг режим без да има решение на съда или експертно мнение на лекар.
 
И все пак отхвърлянето на трудовите лагери редуцира правомощията на китайската полиция да прилага закона по свое усмотрение. За правителството ще е по-трудно и по-скъпо да наказва редови граждани, които просто искат зачитане на основните им човешки права. 
 
Действията на Пекин в следващите месеци ще се решаващи, счита един от най-авторитетните адвокатите в Шанхай.

Според Си Вейжан властимащите ще създадат нов закон, който ще позволи на полицията да задържа заподозрените без процес за определен период от време. “Очаквам този период да е между 6 и 12 месеца. Това продължава да е много време, нещо като трудов лагер, но на по-ниско ниво”, смята Вейжан.

“Все пак се надявам, че този нов закон ще е далеч по-прозрачен и няма да остави вратичка за възстановяване на системата с трудовите лагери, но под друго име”, казва още адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase