"Приятелите не бива да се следят", заяви министър-председателката на Норвегия Ерна Сулберг. Снимка: архив, Reuters

Агенцията за национална сигурност (АНС) в САЩ само за един месец е подслушала над 33 милиона телефонни разговора в Норвегия, разкрива норвежкият вестник "Дагбладет", като се позовава на документи от Едуард Сноудън.

Така става ясно, че Норвегия е шестата страна, в която е действала програмата за шпионаж на американската агенция след Германия, Франция, Испания, Бразилия и Индия, пише вестникът, цитиран от Франс прес.

"Приятелите не бива да се следят", реагира министър-председателката на Норвегия Ерна Сулберг в интервю за държавното радио.

Норвежките власти казаха, че не са знаели за тази програма за следене, а две от големите телекомуникационни компании - "Теленор" и "Нетком" - заявиха пред вестника, че не са давали достъп на АНС до своите данни.

"Що се отнася до действията на разузнаването, не можем да коментираме частни случаи", каза за АФП Марит Андерсен, говорителка на американското посолство в Осло. "Вече казахме, че САЩ събират сведения също като други държави", допълни тя.

Според норвежкия вестник става дума за близо 33,2 милиона разговора, проведени между 10 декември 2012 и 8 януари 2013 година, но програмата за следене може да е съществувала и преди и след този период, пише БТА.

Междувременно тайните служби на Норвегия опровергаха информацията за широкомащабна американска програма за следене на комуникациите в Норвегия, предаде Франс прес. Началникът на военното разузнаване Хел Гранхаген заяви на пресконференция, че според него твърденията на в. "Дагбладет" са плод на недоразумение. Всъщност става дума за комуникации, следени от норвежките служби в чужбина за целите на норвежки военни операции или в рамките на борбата срещу международния тероризъм. Получените информации впоследствие са били споделени с други разузнавателни служби, в това число с АНС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase