Снимка: архив, Reuters

Русия настоява Полша да се извини заради проявите на вандализъм от страна на полски демонстранти срещу сградата на руското посолство във Варшава, предадоха световните агенции, като цитираха изявление на руското министерство на външните работи. Москва настоява всички щети, нанесени на посолството, да бъдат възстановени от Варшава.

Според ведомството фактът, че на имуществото на посолството са нанесени щети, а неговата работа е била блокирана в продължение на няколко часа, е грубо нарушение от страна на полските власти на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Вчера участници в националистическо шествие във Варшава по случай Деня на независимостта замерваха руското посолство с факли, бутилки и бомбички. Атакуващите подпалиха празната будка на охраната, неколцина се опитаха да се качат на оградата на мисията. Пострада и съседната сграда на руското търговско представителство и на руския културен и научен център, също обстрелвана с горящи предмети. Полицията успя да изтласка демонстрантите от района.

Говорителят на руското посолство във Варшава Валерия Пержинская посочи днес, че на територията на ведомството има фрагменти от пиратки и хвърлени бутилки. Щети са нанесени и на три автомобила.

По време на нападението в сградата на посолството са се намирали само дежурен служител и сътрудници от службите за сигурност. Повечето от тези сътрудници обаче са напуснали територията на мисията, посочи Пержинская.

Председателят на комисията по международни отношения към Съвета на федерацията /горната камара на руския парламент/ Михаил Маргелов заяви, че инцидентът с посолство във Варшава е бил пряко или косвено иницииран от представители на партията на Ярослав Качински "Право и справедливост".

Според Маргелов самият Качински, за да докаже независимостта на Полша, обещал на 11 ноември демонстрация на сила и това подтикнало демонстрантите да атакуват руската мисия във Варшава.

Маргелов определи нападението срещу посолството като отвратително деяние за една голяма европейска страна, което запраща Полша от статута й на влиятелен член на ЕС до този на страна от третия свят, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase