Катрин Ащън и Джавад Зариф. Снимка: Reuters
fallback

Страните от Шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) и Иран не успяха да постигнат споразумение по ядрената програма на Техеран, съобщи министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс след приключването на продължилия три дни пореден кръг от преговорите, които се състояха в Женева. "Не успяхме да стигнем до споразумение, тъй като останаха въпроси, по които трябва да се търси решение", каза Фабиюс, цитиран от световните агенции. "Женевската среща все пак ни позволи да напреднем", изтъкна първият френски дипломат.

Руският му колега Сергей Лавров съобщи, че преговарящите са решили преговорите да продължат на равнище политически директори, като работата ще се води на принципа на поетапността и взаимността. "Конкретната ни цел е да се гарантира пълно изпълнение на решенията на Съвета за сигурност на ООН и на МААЕ. Макар да не успяхме да договорим всички детайли, преговарящите бяха настроени за конструктивна работа", каза Лавров.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства напредъка, постигнат на преговорите в Женева между шестте световни сили и Иран за иранската ядрена програма и подчерта, че преговарящите са по-близо от всякога до споразумение, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

На пресконференция след края на продължилите три дни напрегнати преговори Кери каза, че макар да не бе достигнато споразумение, "преговарящите не само намалиха различията, но и постигнаха значителен напредък". Държавният секретар допълни, че е необходимо време, за да се изгради доверие между страните, които са били в обтегнати отношения твърде дълго.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън съобщи, че следващият кръг от преговорите на Шесторката и Иран на равнище политически директори ще се състои на 20 ноември в Женева, предаде Ройтерс.

Иранският външен министър Джавад Зариф изрази увереност, че  преговарящите ще успеят да постигнат споразумение на следващия кръг.

Целта на преговорите е да бъде съгласувано замразяване на части от иранската ядрена програма в замяна на смекчаване на някои от западните санкции срещу Техеран.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Георги

преди 10 години

До Анонименанонимния 1, миришеш ми на *** някаква, кирлива.

1

Анонимен

преди 10 години

А защо не?Чия е главната заслуга за разбиването на надеждите на човечеството за мир и разбирателство?Лидерът на ционисткия режим Нетаняху седнал на няколкостотин скрити ядрени бомби и бактериологично и химическо оръжие.Йерусалим Пост"Netanyahu says Israel will do everything to prevent "bad"agreement on Iran's nuclear program".

fallback