Катрин Аштън и Мохамад Джавад Зариф. Снимка: БТА

Има напредък в преговорите между шестте големи държави и Иран за ядрената му програма, заяви в Женева говорителят на шефката на европейската дипломация Катрин Аштън - Майкъл Ман,  цитиран от Ройтерс.

Петте постоянни членове на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай плюс Германия, започнаха днес в Женева двудневни преговори с Иран с надеждата да се преодолее близо десетгодишният застой по оспорваната ядрена програма на Техеран.

"Имаме напредък. Върховният представител Аштън ще се срещне утре сутринта с иранския външен министър Мохамад Зариф, за да доуточнят някои въпроси", каза Майкъл Ман.

Шесторката обмисля да предложи частично облекчаване на санкциите в замяна на ясни доказателства, че Иран се отказва от разработването на ядрената си програма, обяви днес Белият дом.

Същевременно иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че Техеран и шестте световни сили може да постигнат споразумение относно ядрената програма на ислямската република, предаде АФП.

По думите на Зариф, договорката може да бъде достигната до приключването на преговорите в петък вечер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase