Полиция пред сградата на Китайската комунистическа партия в Шанси. Снимка: Reuters

Взривни устройства, насочени очевидно срещу сградата на Китайската комунистическа партия в северната провинция Шанси, отнеха днес живота на един човек - десет дни след атентата на пекинския площад "Тянанмън", предаде Франс прес.

"Имаше няколко последователни експлозии на малки взривни устройства в близост до централата на партията в Тайюан", столицата на Шанси, обяви полицията на града в официалния си микроблог.

Те са избухнали малко преди 8 часа местно време. Убит е един човек, осем са ранени. В тежко състояние е една жена.

Такива инциденти, насочени срещу единствената партия в Китай, са изключително редки за разлика от уличните демонстрации и други форми на социален или екологичен протест.

До експлозиви в Китай прибягват най-често отчаяни хора, които по този начин слагат край живота си. Понякога при тези взривове има случайни жертви.

Още по темата
Разследващите са открили на мястото на днешните взривове парчета от сачмени лагери и електронни взривни устройства.

Според медиите вероятно става дума за самоделни бомби, които е трябвало да предизвикат големи поражения. Някои от взривните устройства са били поставени в цветните лехи на входа на сградата, където се помещава регионалният комитет на Китайската комунистическа партия.

На снимки, публикувани в китайски социални мрежи, се виждат пробити гуми на коли и надупчени врати. На други се виждат разбити предни стъкла и парчета стъкло на пътното платно. На една от снимките мъж държи едри метални топчета, очевидно открити в отломките. Общо са повредени двайсетина автомобила.

Според някои медии са били чути 7 експлозии, усетени на 100 метра от взрива. Други двама свидетели са чули оглушителен шум и са видели пушек точно преди да видят експлозия на камионетка.

Други снимки в социалните мрежи показват издигащ се стълб дим, много пожарни автомобили, голяма тълпа и затворена за движение улица.

На улица "Инцзе", където проехтяха експлозиите, миналата седмица около 200 работници протестираха срещу уволнението си.

Инцидентът в Тайюан става освен това три дни преди откриването на пленум на ЦК на ККП в Пекин. На него ще бъдат обсъдени важни икономически реформи.

След атентата на площад Тянанмън" при който загинаха 5 души, властите цензурираха интернет. След атентата в Тайюан обаче снимки от инцидента се разменяха свободно в мрежата.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase