Руският марш в Москва. Снимка: БТА

В Москва се състояха две демонстрации на националисти, наречени Руски маршове, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

В първата от двете акции взеха участие около 10 000 души от няколко националистически движения, а след края на шествието им се състоя рок концерт.

Демонстрантите скандираха срещу мигрантите и твърдяха, че те са в основата на повишаващата се престъпност и на недостига на работни места за етническите руснаци. Те носеха черно-бяло-жълто знаме - с цветовете на Имперска Русия, допълва Франс прес.

Трасето на шествието беше оградено с метални бариери, а демонстрантите бяха наблюдавани от полицията.

Сред демонстрантите беше и лидерът на ултранационалистическото движение "Руснаците" Дмитрий Дьомушкин, който носеше заедно с други участници плакат с текст: "Днес джамия, а утре джихад!"

Заради нарушения на обществения ред по време на националистическия марш полицията арестува около 30 души. Те напуснаха периметъра на загражденията и започнаха да тичат, скандирайки нацистки лозунги. Някои от тях бяха с маски на лицето, което наложи намесата на полицията, посочва Франс прес.

Втората демонстрация бе организирана от Либералдемократическата партия на ултранационалиста Владимир Жириновски. В нея участваха едва 1000 души, събрали се на площад "Пушкин".

Подобни походи имаше и в други руски градове – в Красноярск и Санкт Петербург.

Маршовете бяха организирани на днешния ден, когато в Русия се чества Денят на единството, обявен за официален празник през 2005 г. Те бяха организирани три седмици след като мъж от Азербайджан уби руснак в Бирюльово, едно от московските предградия. Убийството беше последвано от протести, прераснали в насилие срещу имигрантите, работещи на борсата за плодове и зеленчуци в предградието.

Според доклад на ООН от септември в Русия има около 11 милиона мигранти. Руската държавна информационна агенция РИА "Новости" обаче съобщава, цитирайки Федералната миграционна служба, че само около 718 000 от тях има разрешително за пребиваване в Русия, отбелязва Асошиейтед прес.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase