Снимка: Reuters
fallback

Католическата църква осъжда категорично абортите и в много страни по света религиозната догма е превърната в закон. В Латинска Америка обаче законите са повече от строги. Особено в Салвадор, изтъква Би Би Си.

В тази централноамериканска държава под ударите на закона попадат дори и жените, които са сполетени от спонтанен аборт или раждат мъртви бебета. В редица случаи тези жени са съдебно преследвани и някои от тях попадат в затвора.

Гленда Ксиомара Круз получава остри стомашни болки и силно кървене в ранните часове на 30-ти октомври миналата година. 19-годишната салвадорка отива до близката болница, където лекарите констатират злощастната новина – Гленда е загубила бебето си.

Самата тя разбира, че е била бременна именно след този преглед, тъй като теглото й не се било променило в последните месеци, а през май си направила тест за бременност и той бил отрицателен.

Само 4 дни по-късно Гленда Круз е обвинена в умишлено убийство, след като полицията получава сигнал от болницата за предполагаем аборт. Тя не присъства на първоначалното изслушване в съда, тъй като все още е в критично състояние.

След 2 спешни операции и 3 седмици в болницата, Круз се озовава директно в женски затвор в предградията на столицата Сан Салвадор. За да се стигне до процес и крайно решение на съда – 10 години затвор.

Съдията е категоричен – подсъдимата не е направило всичко възможно, за да спаси бебето.

Адвокатът на Круз споделя пред Би Би Си, че в това отношение салвадорското законодателство действа с презумпцията за виновност и това прави оневиняването на жените изключително трудна задача.

В конкретния случай подсъдимата дори трябвало да се счита за късметлийка, тъй като прокуратурата настоявала за 50-годишна присъда.

Салвадор е една от 5-те страни в света, където е в сила тотална забрана на абортите заедно с Никарагуа, Чили, Хондурас и Доминиканската република. От 1998-та година в закона изрично се вписва, че изключения не се допускат – дори и дадена жена да е изнасилена или животът й да е изложен на непосредствен риск заради бременността.

В периода 2000-2011г. в полицията са подадени над 200 сигнала срещу жени за извършване на аборт. Срещу 129 са повдигнати обвинения, а 49 са осъдени.

25 получават присъди за убийство между 12 и 35 години затвор.

През 2012 са осъдени още 7 жени. Трябва да се отбележи, че осъдените са бедни, неомъжени и необразовани. И всички са били приемани в държавни медицински заведения.

В същото време нито едно криминално производство не е произлязло от частния здравен сектор. А в Салвадор е публична тайна, че именно в частни болници се извършват хиляди аборти годишно.

Оказва се, че, ако можеш да си платиш, законът и религията се заобикалят. Ако не – те заклеймяват като убийца на деца, закопчават те с белезници за болничното легло, докато се възстановяваш от животоспасяваща операция, прекарваш 10-20 години в затвор.

Така неслучайно все повече бедни жени са принудени да не търсят медицинска помощ при спонтанен аборт или друг сериозен проблем по време на бременност. Други просто не издържат на огромното напрежение – през 2011година най-честата причина за смърт сред момичетата между 10 и 19 години е самоубийството. А половината от тези момичета са бременни, когато посягат на живота си.

Редица правозащитни организации настояват за промени в законодателството, но правителството не отстъпва и сантиметър.

А Църквата и силно консервативното салвадорско общество очакват именно това от властимащите…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 10 години

Какво ли ги очаква там мърлявите доктори, заради които умират деца по време на раждане?

11

Анонимен

преди 10 години

а бащите осеменили жените какво търпят?

10

Pro-Life

преди 10 години

Статията е преведена тенденциозно и неслучайно преводачът е изпуснал много важна информация от оригиналния материал. (bbc.co.uk/news/magazine-24532694)Както може да се види в оригиналната статия, въобще не става дума за помятане, а вероятно за убийство на дете в 38 до 42 седмица в корема на майка му.Обвиняемата твърди, че въобще не е знаела, че е бременна, до момента в който се наложило да отиде в болницата, но лекарите може да са видели нещо друго на място - наранен плод и т.н.

fallback