Снимка: Bulgaria On Air

Bank of America ще си плати заради измамата и продажбата на проблемни кредити преди началото на финансовата криза. Съдебно жури в Ню Йорк е стигнало до заключението, че дъщерно дружество на банката е измамило американските ипотечни кредитори Fannie Mae и Freddie Mac при продажбата на ипотечни ценни книжа. Много от отпуснатите кредити били лоши, смята журито. Размерът на глобата и възстановяването на щетите съдът ще определи по-късно, предава агенция Ройтерс, цитирана от Bulgaria On Air.

На Fannie Mae и Freddie Mac са причинени щети в размер на 131 млн. долара (95 млн. евро), смятат членовете на журито. Глобата ще е приблизително на тази стойност. Банката продължава да оспорва вината си.

Рядко се случва към банка да бъде предявен иск в съда заради предишни ипотечни сделки. Обикновено такива ситуации се решават с извънсъдебни споразумения. По този начин Bank of America вече изплати няколко милиарда долара на инвеститорите си. Нейният конкурент JPMorgan Chase в момента води преговори с американското министерство на правосъдието за вероятно най-голямото извънсъдебно споразумение в историята на Wall Street за предполагаемите 13 млрд. долара.

Заедно с Bank of America вина според съда носи и отговорната за тези сделки по онова време банкерка. Жената е работила за финансиращата сделки с недвижими имоти компания Countrywide, която бе придобита в началото на финансовата криза през 2008 г. от Bank of America. Прокуратурата я обвинява, че е прилагала програма за кредитиране на клиентите, при която контролът на качеството е бил просто „шега“.

“Countrywide и Bank of America систематично са действали в полза на собствените си баланси, като са елиминирали всяко ниво на качествения контрол и са стимулирали неквалифициран персонал, който е заобиколил всички правила, за да скрие дефектите. Впоследствие тези токсични продукти са продадени на финансираните от държавата агенции като добри”, посочи в началото на едно от делата прокурорът Приит Бхарара.

Контекстът на несериозните проверки на възможностите на кредитополучателите тогава е бил бумът на жилищния пазар в САЩ. Тъй като цените на жилища нарастваха по онова време неудържимо, кредитирането на дори малко платежоспособни клиенти изглеждало като сигурен бизнес. Но с пукането на жилищния балон цените на жилищата започнаха да падат, а много от кредитополучателите не успяват да плащат лихвите.

Тъй като финансовите институции като базираният в щата Калифорния кредитор Countrywide са обвързали кредитите с ценни книжа и са ги препродали на инвеститори, купувачите изпадат в трудности и трябваше да бъдат подкрепени от държавата. Драстичното намаляване на стойността на ипотеките бе и изходната точка за световната финансова криза.

Bank of America обяви Countrywide в несъстоятелност заради тежките загуби на компанията и в опит да избяга от задълженията, които произтекоха за финансовия гигант след придобиването й. Маневрата обаче е пред пълен провал според запознати.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase