Башар Асад. Снимка: Reuters

От днес Сирия официално става член на Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/, предаде ИТАР-ТАСС. На територията на страната влиза в сила основополагащият документа на тази организация - Конвенцията за забрана на разработката, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие.

ОЗХО от няколко години призоваваше сирийските власти да се присъединят към конвенцията, но до неотдавна не получаваше официален отговор, пише БТА. На 13 септември генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу потвърди получаването на молба от Дамска за присъединяване към конвенцията.

Сирия става 190-ата държава членка на ОЗХО. Сега само шест страни все още остават извън конвенцията. Две от тях, Израел и Миянма още през 1993 г. подписаха документ, изразяващ политическа подкрепа за целите и принципите на конвенцията. Никакви действия спрямо конвенцията не са предприели само Ангола, Египет, Северна Корея и Южен Судан.

В ОЗХО подчертават, че Сирия става член на организацията в особени условия. Периодът от момента на подаване на молба до предоставянето от Сирия на информация за химическите й арсенали отне само седем дни, а целият процес на присъединяване зае едва месец, макар че обичайната процедура трае много по-дълго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase