Сергей Станишев. Снимка: архив, Reuters

Партията на европейските социалисти (ПЕС) настоятелно призовава Европейския съюз (ЕС) да мобилизира капацитета и ресурсите си, за да подкрепи страните членки, които са под силен бежански натиск, съобщи пресцентърът на Националния съвет на БСП.

Обещанията, дадени от страните членки на ЕС да увеличат хуманитарния достъп до Сирия, трябва да бъдат подкрепени, се казва в приетата вчера декларация на заседание на ръководството на ПЕС, на което присъства и президентът на партията Сергей Станишев.

Според социалистите всички ангажирани страни трябва да се съгласят първо да защитят цивилното население в Сирия и да дадат възможност за безпрепятствени доставки на хуманитарна помощ.

 "Ние също полагаме усилия за увеличаване на финансовата помощ за бежанците в региона. ПЕС ще продължи да настоява за съгласуван отговор на ЕС с оглед на ситуацията в Сирия или чрез установените механизми на ООН, или чрез общоевропейска инициатива. Предизвикателствата, пред които е изправена международната общност, за да отговори на тези масови зверства, показва нуждата от намирането на механизъм за многостранен отговор", пише още в документа.

В обръщението си европейските социалисти заявяват още, че ПЕС ще продължи работата си да подсили и подкрепи прогресивните и демократични сили в Сирия и изграждането на бъдещето й в мир, просперитет и демокрация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase