Ангела Меркел. Снимка: Reuters
fallback

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че страната й се нуждае от квалифицирана работна ръка от чужбина, предаде Асошиейтед прес.

В седмичното си обръщение към нацията Меркел пояснява, че така ще се покрие недостигът от квалифицирани кадри, който е заплаха за конкурентоспособността на германската икономика.

Същевременно тя подчертава, че имигрантите трябва да бъдат от държави от Европейския съюз.  Германия е обвинявана, че се възползва от високите нива на безработица в други страни от ЕС, за да привлича квалифицирани кадри. Наскоро Берлин въведе системата "синя карта" за привличането на специалисти извън ЕС, но тя имаше ограничен успех. През миналата година от системата "синя карта" са се възползвали под 2600 души, посочва АП.

Експерти, цитирани от агенцията, твърдят, че германската икономика се нуждае от квалифицирани инженери, лекари и болногледачи поради това, че нейното население застарява и намалява, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Бай Х

преди 10 години

Германия да вземе и да се погрижи за своето собствено население,а не да влива чужда работна ръка! Германците в момента са инертни,*** и търсят само удоволствията,нищо съществено не работят! Истинските специалисти са от чужбина! Такава е политиката на Бундесрепубликата - подмяна на етничския състав на Германия.

41

Shop

преди 10 години

Добрият работник може да е мюсли, индус или китаец, дори българин,но НИКОГА СОЦИАЛИСТ.

40

Дядя Коля

преди 10 години

До АнонименДо 41 АнонименА Ти като се прибереш в твоята мила турция, ще разбереш как се застава от кръста нагоре в хоризонтална позиция и ще разбереш, че като чуеш само думата БЪЛГАРИЯ заставаш мирни не само прав. *** такъв.

fallback