Папа Франциск. Снимка: Reuters

Римокатолическата църква трябва да се отърси от "суетата, арогантността и горделивостта" и смирено да служи на най-бедните членове на обществото, каза папа Франциск в обръщение по повод честването на патронния му светец Франциск от Асизи. Обръщението на папата съвпада с тежък период за Църквата, замесена напоследък във финансови и сексуални скандали, отбелязва Ройтерс.

Според обичая си папата остави настрана двата предварително подготвени варианта на изказването си и произнесе импровизирана реч, очевидно развълнуван от присъствието на множество бедни и болни хора в църквата.

"Мнозина от вас са отритнати от този жесток свят, който не дава работа, не помага, не го е грижа дали по света има умиращи от глад деца и не го е грижа за толкова много семейства, които нямат нищо за ядене", обърна се папата към вярващите. Франциск направи връзка с вчерашната трагедия край италианския остров Лампедуза, където над 100 нелегални имигранти от Африка се удавиха, след като корабът им потъна.

Папата поиска католическите манастири, които не се обитават, да бъдат отворени, за да станат подслон на мигранти и бежанци.

Франциск Първи отправи призив към целия свят "да чуе вика на тези, които страдат от насилието и тероризма", допълва Франс прес. Папата припомни, че неговият светец покровител Франциск от Асизи е "проповядвал уважение и любов към всяко човешко същество" и към "всичко, което Бог е създал. Да уважаваме сътвореното, да не бъдем инструменти на разрушението", призова папата.

Той махна приятелски с ръка на италианския премиер Енрико Лета, който беше седнал на първия ред в църквата.

Папа Франциск наложи нов стил на откритост и простота във Ватикана, посочва Ройтерс. Няколко дни, преди да бъде избран, той заяви, че иска да види една църква, която е "бедна и служи на бедните". Вместо да се нанесе в луксозния папски апартамент, аржентинецът Франциск, който е първият папа неевропеец от 1300 години, се нанесе в спартанска къща за гости и призова всички представители на духовенството да последват примера му, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase