Снимка: Reuters

Състоянието на световните океани се влошава по-бързо, отколкото се смяташе досега, показа доклад на Международната програма за състоянието на океаните, съобщи Би Би Си.

Океаните са изправени пред много заплахи. Те се затоплят заради промените в климата, алкалността им намалява, понасят последиците от прекомерния риболов и замърсяване, пише БТА. Проблем са и мъртвите зони, образувани от изтичане на торове. Съществуват условия за масово изчезване на видове, каквото е наблюдавано в океаните в миналото, предупреждава докладът.

"Взимаме океана за нещо дадено. Той ни защитава от най-лошите ефекти на ускоряващото се глобално затопляне, като поглъща излишния въглероден двуокис от атмосферата. Докато в покачването на температурата на сушата може да има пауза, океаните продължават да се затоплят. В по-голямата си част обаче хората и политиците не виждат или предпочитат да не виждат сериозността на положението".

Комбинацията от заплахи в океана е по-силна, отколкото всяка от тях поотделно. Коралите, например, страдат от високите температури и подкиселяването, но също и от лошите риболовни практики, замърсяването, наносите, токсичния цъфтеж на водорасли.

Международната програма за състоянието на океаните, която се финансира от благотворителни организации, публикува пет доклада на базата на семинари през 2011 и 2012 г., проведени съвместно с Международния съюз за опазване на природата.

Те призовават правителствата да спрат увеличаването на парниковите емисии, за да не причинят масово подкиселяване на океана, настояват за по-добро управление на риболова и за приоритетен списък за справяне с основните групи химикали, които причиняват най-голяма вреда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase