Стефан Тафров. Снимка: архив, Булфото

След повече от 20-годишно прекъсване България отново ще председателства основен комитет на ООН. На 1 октомври т.г. Общото събрание на Организацията на обединените нации в Ню Йорк избра българския постоянен представител, посланик Стефан Тафров, за председател на Трети комитет на организацията, съобщи МВнР. Трети комитет разглежда общи тематични проблеми на правата на човека, състоянието на правата на човека в отделни държави, както и социални, хуманитарни и културни въпроси.

Поемането на председателството на един от основните комитети на ООН, третиращ въпроси от първостепенно значение, представлява висока оценка за авторитета на България в областта на правата на човека и е израз на доверието, с което нашата страна се ползва в рамките на световната организация.

Очакваме, че осъществяването на активно и съдържателно председателство на Трети комитет ще увеличи националния ни капацитет за принос при защитата на правата на човека и ще се отрази благоприятно върху кандидатурата ни за друг важен орган на ООН - Съвета по правата на човека, за периода 2019-2021 г., посочва външното ни министерство.

Като председател на Трети комитет ще работим за постигането на приоритетите на Европейския съюз по правата на човека на 68-та сесия на Общото събрание на ООН, като ще се стремим към запазването и увеличаването на консенсусните резолюции в тази област, заявява още министерството. 

За заместник-председатели на Трети комитет бяха избрани Ливан и Исландия (съответно от Азиатско-Тихоокеанската и Западната група) и Коста Рика (докладчик от ГРУЛАК). Африканската група все още не е номинирала представител в Бюрото на Трети комитет.

На 1 октомври бяха избрани с консенсус и председателите  на останалите главни комитети: посланик Ибрахим Дабаши (Либия) – Първи комитет; посланик Карлос Енрике Гарсия Гонзалес (Ел Салвадор) – Четвърти комитет; посланик Абду Салам Диало (Сенегал) – Втори комитет; Ян Талас, зам.-постоянен представител на Финландия - Пети комитет и посланик Палита Кохона (Шри Ланка) – Шести комитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase