Енрико Лета. Снимка: БТА
fallback

Осъденият лидер на „Народ на свободата“ Силвио Берлускони оттегля министрите си от управляващата коалиция, с което на практика сваля и правителството на премиера Енрико Лета малко преди последният да поиска вот на доверие в парламента. По този начин Берлускони хвърли в хаос третата по големина икономика в еврозоната, предава Ройтерс.

Това се случва само ден след като Лета призова партията на Берлускони да го подкрепи във вот на доверие в парламента след седмици на политическо напрежение. На практика решението на Берлускони ще доведе или до нови избори, или до сглобяване на нова коалиция.

Късно в петък правителството не успя да се договори за жизнено важни фискални мерки, с които да бъде обуздан в по-разумни граници високият бюджетен дефицит, а по-късно и да бъде върнат в определените от ЕС рамки. Това доведе почти до развод на традиционните противници от левицата и от десницата – нещо, до което явно се стига днес.

Иначе напрежението между двете управляващи страни от политическия спектър тлее от седмици насам. Причината са дебатите в двете камари и парламентарна комисия за отнемане на сенаторските права на Берлускони във връзка с осъждането му през август за данъчни измами.

Италианският премиер Енрико Лета възнамерява да излезе пред депутатите и да постави въпроса за доверието към програмата на неговия кабинет дори и след обявяването на оставката на  министрите от партията на Силвио Берлускони Народ на свободата, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на премиера.

Още новини от свят вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

iris

преди 10 години

До АнонименБерлускони е осъден,подсъдим и подсъден , след като му отнемат сенаторския имунитет няма да има право дори и стълбите на правителството да мие

5

Анонимен

преди 10 години

До irisвъобще не свършва " ерата Берлускони" ..той се готви отново да печели изборите ..Щом има кой да го гласува..но ще бутне вече Италия във реален фалит и ще предизвика гражданска война.Сега всичко е затишие пред буря..Наполетано го притискат да го помилва,ако стане това , хаоса ще експлоадира със пълна сила..

4

iris

преди 10 години

Берлускони оттегля министрите си с цел сваляне на правителството не защото е воден от любов към италиянския народ, а за да избегне затвора.В момента се водият още 4 дела против него и стига само един съд от четирите да поиска арест и ето че ерата Берлускони свършва.За 20 години успя да върне Италия с 40 години на зад воден само от собствения си интерес.

fallback