Срещата на Кристиан Вигенин с Дейвид Харис. Снимка: БТА
fallback

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис в централата на организацията в Ню Йорк. Актуалната обстановка в страната, отношенията между България и Израел, кризата в Сирия, близкоизточният мирен процес и резултатите от разследването на атентата в Бургас бяха сред темите, които обсъдиха двамата, съобщи МВнР.

Ситуацията в страната постепенно се нормализира, като правителството прави всичко необходимо, за да отговори на очакванията на гражданите за диалог и промяна, заяви министър Вигенин. Според него едно от доказателствата за това е създаването на Обществени съвети към всяко министерство и по-важните институции. Предприети са мерки и за облекчаване на условията за бизнеса, допълни министърът.

По думите на Кристиан Вигенин в последните години отношенията между България и Израел са достигнали ниво на стратегическо партньорство. Той отбеляза значението на експертната подкрепа, която страната ни е получила от Израел и от партньорските американски служби за разкриването на извършителите на атентата в Бургас. Според него в момента страната ни е по-подготвена да реагира на подобни заплахи. По думите му се очаква скоро делото срещу заподозрените за извършители на терористичния акт да влезе в съда.

Дейвид Харис благодари за оценката, която България дава на отношенията си с Израел, като подчерта, че в негово лице страната ни има истински приятел. По думите му има много възможности за популяризиране на България в САЩ, от които трябва да се възползваме. Той даде пример с развитието на туризма, като посочи, че там има потенциал, който не е използван. Според него е добре американците да бъдат повече информирани за страната ни през местните медии, като дори може да се помисли за изграждането и популяризирането на "бранда" България.

По отношение на кризата в Сирия министър Вигенин отбеляза, че Башар Асад вече е изгубил своята политическа легитимност и на страната й е необходимо трайно политическо решение на конфликта в интерес на хората и мира в региона. В момента най-голямото предизвикателство пред страната ни, свързано със Сирия, е осигуряването на подходящи условия за нарастващия брой бежанци, каза Вигенин. За нас това е ново явление и се стремим да реагираме по най-правилния начин - вече осигуряваме нови сгради за настаняване, защото евентуалното разпъване на палатки не е решение на въпроса, обясни министърът. Според него ситуацията вече се е превърнала в хуманитарен въпрос и ние очакваме експертна и финансова подкрепа от ЕС и други международни организации за справяне с кризата.

Кристиан Вигенин и Дейвид Харис изразиха подкрепа за ангажираността на държавния секретар на САЩ Джон Кери по отношение на близкоизточния мирен процес. Двамата обсъдиха заявеното желание на новата власт в Иран за откритост и диалог. Според Вигенин е необходимо това намерение да бъде реализирано като конкретни действия, каквото е било убеждението и на останалите му колеги по време на срещата на външните министри на държавите членки на ЕС, която се състоя по-рано през деня.

Министър Вигенин информира за проведените срещи в рамките на работното си посещение във Вашингтон, които определи като много ползотворни. По думите му все още остава актуален въпросът за необходимостта от издаване на визи за пътуване на българи до САЩ, но отбеляза, че е получил положителни сигнали за неговото решаване по време на разговорите си в американската столица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Одисей 1

преди 10 години

Мила се римува с Людмила . ШегичкаА ти какво очакваш да ни дадат .И какво са ни взели извинявай .Иначе не са много страните и народите като Израел и неговия народ които да са нашо твърдо лоби , грехота е да не използваме този факт .

4

mila

преди 10 години

STRANNO SLED KATO SME GODINI S USA I IZRAEL STRATEGESKI PARTNIORI ZASCHTO SME BEDNI I POSLEDNI V SVETA INI SE SYSIPA DYRJAVATA ODISEI 1 MNOGOZNAIKOV DA KAJE PO GODINI OT 1980 NASAM KAKVO I KOLKO SME POLUCTILI OT USA I IZRAEL TCHAKAM FAKTI I KAKVO TE NI VZEXA

3

Одисей 1

преди 10 години

1 Ти си препочиташ Задунайската губерня , помниш ли съветския виц :Курица не птица и Болгария не за граница

fallback