Арестувани заподозрени членове на Аш Шабаб. Снимка: архив, Reuters

Сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб пое отговорност за нападението срещу търговския център в Кения, при което загинаха десетки хора, пише ДПА.

Официалното название на групировката е Хекат Шабаб ал Муджахидин, но е по-известна като Аш Шабаб или на арабски "Младежите".

Аш Шабаб е създадена в средата на първото десетилетие на века като въоръжено крило на Съюза на ислямистките съдилища и през 2007 г. започва въоръжена борба срещу преходното правителство и етиопските въоръжени сили.

През август 2011 г. бойците на Аш Шабаб се оттеглиха от столицата Могадишу, изтласкани от силите на Африканския съюз.

Около два месеца по-късно Кения изпрати свои войници в южната част на Сомалия, след като срещу кенийска територия бяха извършени нападения, за които бе обвинена Аш Шабаб.

През следващите месеци групировката загуби базите си в близост до границите с Етиопия и Кения.

Още по темата

Тя обаче все още контролира обширни територии в южната част на Сомалия и продължава да напада силите на Африканския съюз, включително в столицата.

Аш Шабаб се сля с Ал Кайда през 2012 г. - ход, който според някои анализатори се е дължал на затрудненията, които по това време са изпитвали и двете групировки във финансово и военно отношение, както и на загуба на подкрепа.

През 2012 г. Аш Шабаб пое отговорност за бомбен атентат, при който загинаха председателят на Олимпийския комитет на Сомалия Аден Ябароу и председателят на футболната федерация на страната Саид Мохамед Нур.

Групировката е включена в списъка на терористични организации на САЩ и много други страни.

Но американският Национален център за борба с тероризма отбеляза в свой годишен доклад, че бунтовническата дейност на Аш Шабаб през последната година е била затруднена от "вътрешни борби и военен натиск, вследствие от които групировката е изгубила важен за нея град", който дотогава контролирала.

Групировката отново привлече вниманието на международната общност с това, че блокираше помощите, отпускани от западни хуманитарни организации, по време на глада в Източна Африка през 2011 г.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви пред Конгреса миналата година, че групировката вероятно ще продължи да действа предимно в Сомалия.

Въпреки това той отбеляза, че бомбените атентати в Уганда, извършени от Аш Шабаб през 2010 г., показват, че групировката вероятно се стреми да разшири влиянието си и на други места в Източна Африка. При атентатите загинаха над 70 души, събрали се да гледат Световното първенство по футбол.

Преди това тя е извършвала нападения и в Кения, особено в близост до границата.

Аш Шабаб заяви, че нападението в търговския център "Уестгейт мол" е "възмездие за престъпленията", извършени от кенийската армия в Сомалия като част от силите на Африканския съюз.

Аш Шабаб набира свои последователи сред младите мъже от сомалийската общност в САЩ от края на 2006 година. През 2008 г. за първи път терорист самоубиец с американско гражданство извършва атентат по поръчка на Аш Шабаб, твърди ФБР.

Агенцията е обявила награди за информация, която би довела до залавяне на членове на групировката, а САЩ постоянно преследват лица, заподозрени, че оказват финансова помощ на Аш Шабаб.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase