Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че не е изключено да се кандидатира за нов мандат на президентските избори през 2018 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Путин направи това признание по време на заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай", след като бе принуден от бившия френски премиер Франсоа Фийон. В продължение на над два часа Путин бе отговарял на въпроси на присъстващите, когато предложи да бъдат отправяни въпроси към други участници във форума. И сам попита Фийон дали смята да се кандидатира за президент на Франция. Френският политик заяви, че няма да отговори, защото Путин не е отговорил, когато преди това му е бил зададен същият въпрос.

Путин се учуди, че е имало такъв въпрос към него и след като получи потвърждение, че това е така, заяви: "Не изключвам". После Фийон каза: "Тогава аз също не изключвам". Следващите президентски избори във Франция ще се състоят през 2017 г., припомня ИТАР-ТАСС.

Владимир Путин разказа, че е е работил съвместно с Франсоа Фийон, когата двамата са били министър-председатели на своите страни. Той окачестви френския си колега като "много надежден и конструктивен партньор" и се призна в любов към него, като уточни, че това е "в добрия смисъл на думата".

После Путин попита бившия италиански премиер Романо Проди дали сегашното правителство на Италия на премиера Енрико Лета ще оцелее и отбеляза, че Москва разчита на стабилността на кабинета в Рим. Проди поде шеговития тон и увери присъстващите, че в италианската политика няма скука.

Владимир Путин призна пред аудиторията, че е бил приятно изненадан от позицията на Енрико Лета да не поддържа идеята за външна военна намеса в Сирия.

По молба на руския президент да даде прогноза за изхода от изборите в Германия в неделя бившият германски министър на отбраната Фолкер Рюе каза, че убедителна победа с над 40 на сто от гласовете ще удържи коалицията на канцлера Ангела Меркел. Рюе отбеляза още, че голяма част от новите партии в Германия губят популярност поради отсъствието на партийна програма. Путин отбеляза, че липсата на програма на партиите е важен фактор и в Русия.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase