Тони Абът. Снимка: Reuters

Парламентарните избори в Австралия завършиха със съкрушителна загуба за управляващите след шест години начело на страната. Опозиционната Либерално-национална коалиция (ЛНК) печели убедителна победа на парламентарните избори в Австралия, а лидерът й Тони Абът ще стане новият премиер на страната и в близките дни ще състави правителство, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на националната избирателна комисия ЛНК вече е победила или води уверено в 79 от 150-те избирателни района. За придобиване на парламентарно мнозинство са необходими 76 от 150-те места в Камарата на представителите на федералния парламент. Управляващата Лейбъристка партия получава 53 места.

Според прогнозни резултати на националната медия Ей Би Си, цитирани от ДПА, ЛНК ще получи 88 места, а лейбъристите - 59. Избирателната комисия съобщи, че са обработени 75,63 процента от бюлетините. Броенето на гласовете продължава, но вече е ясно, че лейбъристите търпят тежко поражение и ще излязат в опозиция, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По данни на ДПА премиерът Кевин Ръд се очаква да се обади на Абът и да признае поражението си, вместо да чака да стане ясно крайното разпределение на мандатите. Ръд, който вероятно ще бъде избран за депутат в Брисбейн, подаде оставка като председател на партията.

Парламентарните избори бяха свикани от премиера Кевин Ръд, след като на вътрешнопартиен вот отстрани своята предшественичка Джулия Гилард в опит да подобри западащата подкрепа за лейбъристите, предаде Bulgaria On Air. Намеренията им постигнаха резултати, но по време на петседмичната кампания опозицията, подкрепяна от вестниците на Рупърт Мърдок, отново увеличи разликата между партиите.

Предизборната кампания беше изключително драматична с основни теми проблемите на икономиката, предоставянето на убещижа за нелегалните имигранти и данъкът върху въглеродните емисии.

Следващият премиер на Австралия ще трябва да се справи със задачата да оздрави икономиката на фона на спада на минодобива и минералните ресурси и пониженото търсене от страна на Китай. И двете партии в изборите обещаха затягане на политиката на даване на убежище на хилядите нелегални имигранти, пристигащи на континента с лодки.

Лидерът на опозицията Тони Абът, който преди началото на предизборната кампания беше силно непопулярен, успя да направи драматична промяна в нагласите. Той е депутат от две десетилетия, бил е и министър на здравеопазването. Обучаван за свещеник, той е дълбоко религиозен с консервативни възгледи по въпроси като абортите и еднополовите бракове. Абът обеща преразглеждане на данъците върху минодобива и въглеродните емисии, въведени от лейбъристите, както и извършените бюджетните съкращения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase