Ангела Меркел Снимка: архив, Reuters

Международната общност продължава да е далеч от постигане на единен подход към решаване на конфликта в Сирия, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС.

На състоялата се вчера и днес среща на върха на Г-20 в Санкт Петербург имаше важни дискусии, каза тя. "Не изглежда обаче, че в момента ще се постигне единна резолюция в ООН и единна оценка на ставащото", отбеляза Меркел.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че много държави осъзнават, че военен удар срещу Сирия би провалил шансовете от постигане на политическо решение или организиране на мирна конференция, предаде Ройтерс.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обаче увери, че почти всички лидери от Г-20 приемат необходимостта от военна операция срещу Сирия. 

Пратеникът на ООН за Сирия Лахдар Брахими заяви, че никоя държава не може да вземе закона в свои ръце и че евентуални военни действия срещу Сирия трябва да бъдат одобрени от Съвета за сигурност на ООН.

По-рано стана ясно, че министрите на отбраната на държавите от Европейския съюз са постигнали съгласие, че на 21 август в Сирия са използвани химически оръжия и че "много признаци" свидетелстват, че отговорността за тях пада върху режима на президента Башар ал Асад, заяви литовският военен министър Юозас Олекас, цитиран от Франс прес.

След министрите на отбраната тези на външните работи на 28-те се събират този следобед, в опит да бъде постигната обща позиция по въпроса как трябва да постъпи ЕС. Утре върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще направи изявление след края на срещата, на която е поканен американският държавен секретар Джон Кери.

Европейски дипломат, който пожела анонимност, посочи, че доказателствата, представени през последните дни от службите за разузнаване на различни страни, са убедили европейските държави, че сирийският режим е замесен в атаката от 21 август. "Остава само въпросът дали решението е било лично на Асад или е било взето от военните", допълни той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase