Снимка: БТА
fallback

Комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри проект за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на смъртоносна атака с химическо оръжие, предадоха световните агенции.

Сенаторите в комисията приеха с 10 на 7 гласа проекта за "ограничена намеса" в Сирия с максимално времетраене 60 дни с възможност то да бъде удължено до 90 дни, без дислоциране на сухопътни сили.

Резолюцията е изготвена от председателя демократ на комисията Робърт Менендес и водещия републиканец в нея сенатор Боб Коркър.

Това е първото гласуване в Конгреса на САЩ с разрешение за употреба на военна сила от октомври 2002 г., когато законодателният орган даде на президента Джордж У. Буш разрешение за военната операция в Ирак.

Очаква се пълният състав на Сената да гласува проекта следващата седмица.

Oще по темата
Планираният военен удар срещу Сирия заради употреба на химически оръжия от нейна страна няма да е само символичен и значително ще намали военната мощ на президента Башар ал Асад, заяви по-рано на изслушване в Конгреса министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от Ройтерс.

По думите му президентът Барак Обама е казал, че това няма да е само символичен, а ще е "значителен" удар, който фактически ще намали възможностите на Асад. Хейгъл заяви това по време на изслушване пред комисията по външни работи към Камарата на представителите, която обмисля дали да позволи употреба на военна сила.

Шефът на Пентагона каза също, че по негово мнение вероятността Асад отново да използва химически оръжия е доста голяма, ако САЩ не предприемат действия, за да дадат да се разбере ясно, че употребата на такива оръжия е неприемлива.

Държавният секретар Кери се съгласи, като според него вероятността за това е стопроцентова, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

are_kulata

преди 10 години

Външната комисия на Сатаната

87

Анонимен

преди 10 години

Фашизъм в действие.

86

Анонимен

преди 10 години

???И то при недоказана употреба на химически оръжия...(като повтарят стотици пъти лъжа надали ще стане истина)и тия се пишат защитници на правдата!

fallback