Дилма Русеф. Снимка: архив, Reuters

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е шпионирала директно президентите на Бразилия и на Мексико Дилма Русеф и Енрике Пеня Нието, обяви американският журналист Глен Грийнуолд, цитиран от Асошиейтед прес.

Бившият сътрудник на АНС Едуард Сноудън направи по-рано тази година своите разкрития за нейните програми за следене именно чрез Грийнуолд, който работи за британския вестник "Гардиън".

В предаване, излъчено вчера по бразилска телевизия, американският журналист заяви, че според документи с дата юни 2012 г., които е получил от Сноудън, американската разузнавателна агенция е шпионирала Пеня Нието, докато още е бил кандидат за президент на Мексико. В случая с Дилма Русеф има данни, че АНС е имала достъп до съдържанието на нейните комуникации.

Още по темата

В един от тези документи АНС се стреми да получи "по-голяма яснота за методите на комуникация и за събеседниците" на Русеф чрез програма, която позволява достъп до цялото съдържание на дейността й в интернет, съобщава Франс прес.

Русеф, която бе планирала да замине на държавно посещение във Вашингтон през октомври, свика работна среща вчера, за да бъде разискан този въпрос, посочва бразилската телевизия Глобо. "Ако се установи, че тези факти са верни, ще се окажем в недопустима и неприемлива ситуация, която може да бъде квалифицирана като явно нарушение на суверенитета на нашата страна", заяви министърът на правосъдието Жозе Едуарду Кардозу.

АНС също така е следяла електронната кореспонденция и телефонните съобщения на Енрике Пеня Нието, който пое президентските функции през декември, по времето, когато той е бил фаворит за президентския пост в Мексико. Особен интерес са представлявали съобщенията, в които Нието е обсъждал имената на евентуалните бъдещи министри.

Бразилският министър на правосъдието се срещна тази седмица във Вашингтон с американския вицепрезидент Джо Байдън, за да обсъдят тези разкрития. САЩ отказаха предложение от страна на Бразилия да преговарят за сключването на двустранен договор относно шпионските дейности.

Бразилия и Мексико са част от една група държави - заедно с Египет, Индия, Иран и Турция, за които американската дипломация няма еднозначна позиция към коя категория спадат ("приятели, врагове или проблеми"), отбелязва агенцията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase