Съдбата на Мубарак е вътрешен проблем на Египет, смятат САЩ. Снимка: БТА

САЩ заявиха, че съдбата на освободения от затвора бивш египетски президент Хосни Мубарак е вътрешен въпрос за Египет и че приемникът му Мохамед Морси, който бе свален от поста на 3 юли, трябва да бъде пуснат на свобода, предаде Франс прес.

Държавният департамент от няколко дни е запитван от международните медии за видимо парадоксалните ситуации с Хосни Мубарак (управлявал от 1981 до 2011 г.) и Мохамед Морси (2012-2013 г.).

Мубарак бе свален от власт през февруари 2011 г., съден, осъден и хвърлен в затвора, преди да бъде освободен и поставен под домашен арест вчера във военна болница в Кайро, припомня БТА. Морси, който бе демократично избран през пролетта на 2012 г., бе свален от армията на 3 юли и е държан на тайно място.

"Що се отнася до процеса на Мубарак, отдавна сме казали, че това е вътрешноегипетски юридически въпрос", заяви говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, която каза на журналистите да насочват тези свои въпроси към египетското правителство. Колкото до случая с Морси, "позицията ни остава същата: смятаме, че трябва да има процедура за пускането му на свобода", каза Псаки.

"Често пъти сме изразявали безпокойството си от своеволните арести. За да има обединителен политически процес (в Египет), смятаме, че в него трябва да участват всички страни", отбеляза тя.

САЩ бяха непоклатим съюзник на авторитарния режим на Мубарак през 30-те му години на власт. След Арабската пролет от 2011 г. те приеха избирането на Морси за президент миналата година и го призоваваха да извърши демократични и икономически реформи. Вашингтон обаче никога не е определял свалянето на Морси като военен преврат, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase