Снимка: БТА

Броят на убитите в днешните сблъсъци в Египет нарасна до 149 души, съобщи египетската държавна агенция Мена, позовавайки се на здравното министерство, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Ранените са вече 1403.

И.д. президент Адли Мансур малко по-рано днес въведе извънредно положение в цялата страна за срок от един месец и нареди на армията да помага на полицията при възстановяването на реда и охраната на държавните учреждения.

Сблъсъците из цял Египет са между полицията и поддръжници на сваления от армията на 3 юли президент ислямист Мохамед Морси. Свалянето му дойде след период на масови протести на милиони египтяни, които искаха оставката му.

Изпълняващият длъжността вицепрезидент на Египет и носител на Нобеловата награда за мир Мохамед Ел Барадеи връчи оставката си на и.д. президент Адли Мансур след кървавите сблъсъци, последвали намесата на силите на реда за разтуряне на два протестни лагера на привърженици на сваления президент Мохамед Морси в Кайро, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"За мен стана трудно да продължа да поемам отговорност за решения, с които не съм съгласен и от чиито последствия се опасявам", пише Ел Барадеи в мотивите за оставката си.

Междувременно Белият дом осъди насилието над демонстранти в Египет и остро се противопостави на въвеждането на извънредно положение от египетските военни, предадоха световните агенции.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви пред репортери в щата Масачузетс, където президентът Барак Обама е на почивка, че насилието нарушава обещанията на преходните власти на Египет.

Той прикани военните лидери на Египет да спазват основните човешки права на египтяните и посочи, че насилието само прави по-трудно връщането към мира и демокрацията.

Администрацията на Обама не е коментирала дали смята свалянето на президента Мохамед Морси за преврат, отбелязва Асошиейтед прес пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase