Барак Обама. Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама удължи с най-малко една година замразяването на авоарите на лица, застрашаващи стабилността на Ливан. Санкцията е наложена през 2007 г., предаде Франс прес.

В писмо до Конгреса Обама посочва, че удължава юридическата рамка на санкциите, които изтичаха на 1 август. "Някои дейности, като трансферите на оръжия за Хизбула, включително на все по-модерни оръжия, подкопават суверенитета на Ливан, допринасят за неговата политическа и икономическа нестабилност и продължават да са необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати", гласи писмото.

Текстът е идентичен с този на писмото, изпратено миналата година по същото време за удължаване на действието на санкциите. Обама споменава сирийската намеса в Ливан, но не и конфликта в Сирия, пише БТА.

Движението Хизбула е в американския списък на терористичните организации. Вашингтон обвинява Сирия и Иран, че въоръжават Хизбула. Европейският съюз също наложи преди седмица санкции срещу въоръженото крило на шиитското движение и го вписа в черния списък на хора и групи, смятани за терористични, напомня АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase