Северна Корея се готви за гигантски военен парад. Снимка: Reuters

Северна Корея лъска пушки, танкове и ракети за гигантски военен парад, предвиден за утре в Пхенян по случай 60-ата годишнина от края на Корейската война, скрепено с печата на примирие, който режимът в Пхенян се е зарекъл да счупи на парчета, пише Франс прес.

Примирието от 27 юли 1953 г. слага край на три години кървави сражения, които опустошиха Корейския полуостров, разделен на комунистически Север, съюзник на Пекин и Москва, и капиталистически Юг, съюзен със Вашингтон.

Разделени с демаркационна линия, настръхнала от бодлива тел и наблюдателни вишки и осеяна с мини, двете Кореи не са преставали оттогава да се отдалечават във всяко отношение: политически, социално, икономически.

Границата, очертана от Обединените нации през 1953 г. и оспорвана от Пхенян, не е същата като тази отпреди войната, но Северна Корея чества примирието като "Ден на победата" в края на "Война за освобождение на родината".

Юлското издание на официалното списание "Корея", раздадено на чуждестранните журналисти, поканени да присъстват на военния парад, е почти изцяло посветено на подвизите на основателя на комунистическа Корея Ким Ир Сен с изобилие от чернобели снимки на "вечния президент", дядо на сегашния лидер и главнокомандващ
Ким Чен Ун.

Възпоменателните церемонии в чест на 27 юли вече започнаха през седмицата с патриотични концерти, фестивали и културни събития.

Огромният стадион "Първи май", едно от най-големите спортни съоръжения в света с 150 000 места, грейна за откриването на традиционните "масови игри", които мобилизират хиляди участници в прослава на КНДР и династията Ким.

Най-малко 47 075 бивши военнослужещи, участници в антияпонската съпротива и "заслужили личности, оказали непреходни услуги" през войната, бяха наградени.

Вчера трийсетинагодишният Ким Чен Ун (точната му възраст не се знае), получил образование в Швейцария, който наследи баща си Ким Чен Ир след смъртта му през декември 2011 г., откри ново гробище за войници от Корейската война.

Хиляди ветерани и техните близки - мъжете в тъмни костюми, жените в традиционното облекло "ханбок" в ярки цветове, го акламираха, докато полагаше венец пред паметник на загиналите, представляващ дуло на пушка с щик, насочен към небето.

Но кулминацията на тържествата безспорно е военният парад утре - обичайна демонстрация на сила, която тази година ще бъде наблюдавана с особено внимание от чужбина, за да се разбере дали, както претендира, Северна Корея е отбелязала значителен напредък в програмата си за разработване на балистични ракети.

Според военни източници, цитирани от южнокорейската агенция Йонхап, ракетите "Скъд" и "Мусудан" (с малък и среден обсег) са в процес на разполагане на мобилни установки близо до мястото на парада в сърцето на Пхенян.

Ракетата с голям обсег КN08 може би също ще бъде показана на тържествата. Досега пусковите установки от този тип, представяни на предишни паради, бяха определяни от чуждестранни експерти като примитивни копия.

Според в. "Нодон синмун", пропагандния орган на комунистическата партия, Ким Чен Ун може би ще направи публично изявление утре.

60-ата годишнина на примирието съвпада с момент, когато двете Кореи се опитват да потушат трайно напрежението, възникнало след успешното изстрелване от Северна Корея на ракета носител (който Сеул смята за опит с междуконтинентална ракета), нов ядрен опит и многократно повтаряни заплахи за нанасяне на удар срещу враговете й.

В апогея на това напрежение Северът обяви през март, че едностранно денонсира примирието, подписано под егидата на Обединените нации, и вече не се чувства обвързана с него. Сеул обаче винаги е пренебрегвал перченето без последствия.

"Северна Корея много пъти е заявявала, че вече няма да спазва прекратяването на огъня, но в действителност поддържа диалога с командването на ООН в Панминчжон (граничното село, където е подписано), заяви за АФП тази седмица източник от ООН.

Възпоменателните церемонии са много по-дискретни в Южна Корея, където отдаването на почит се ограничава до признание за приноса на чуждестранните войници, сражавали се под флага на ООН.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase