Полша залага на шистовия газ. Снимка: Reuters

Полша е нарушила европейското законодателство чрез издаването на над 100 лиценза за проучване и добив на шистов газ на територията на страната на фирми, без да са обявявани тръжни процедури. Това гласи решение на Европейския съд, цитирано от EurActiv. По този начин е било отнето правото на други заинтересовани компании да участват в концесиите, предаде Bulgaria On Air.

EurActiv коментира, че фирми, които не са получили лиценз, биха могли да предявят съдебни претенции към Варшава с искане за компенсации. За тази цел обаче те ще трябва да докажат причинени им материални щети.

Решението на съда може да има негативни последствия за Полша, където шистовият газ е заложен като ключов източник на енергия в страната, според енергийната й стратегия. Управляващите се надяват по този начин да преодолеят зависимостта на страната от вноса на руски газ.

Природозащитниците, които се противопоставят на проучването и добива на шистов газ на територията на страната, посочват, че Полша не може да прави каквото си иска, без да се съобразява с останалата част от Европа. Правителството трябва да уважава международните правила, коментира Антоан Симон от организацията „Приятели на земята“ пред EurActiv.

В статията се припомня, че Брюксел има мотив да играе твърдо срещу Варшава по отношение на енергийните въпроси. Причината за това е в твърдата опозиция, която идва от страна на Полша по отношение на политиките, целящи намаляване на емисиите парникови газове в Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase