Във Франция богатство се съсредоточава в по-малко хора. Снимка: Reuters
fallback

Икономическата криза във Франция е пощадила най-богатите, показва публикувано вчера проучване, според което общото благосъстояние на 500-те най-заможни хора в страната се е увеличило с почти 25 процента през последната година, съобщи ДПА.

Класацията на сп. "Шаланж" за 2013 г. сочи, че благосъстоянието на 500-те най-богати хора във Франция възлиза общо на 330 милиарда евро - това е най-високото ниво от 1996 г.,когато започва да се прави проучването, пише БТА. Богатството на 500-те най-заможни хора съставлява 16 процента от брутния вътрешен продукт на страната и 10 процента от финансовите активи на французите като цяло.

Начело на класацията продължава да е шефът на конгломерата за луксозни стоки "Луи Вюитон Моет Енеси" Бернар Арно, чието богатство се оценява на 24,3 милиарда евро. На втори място се нарежда наследницата на козметичната империя "Лореал" Лилиан Бетанкур с благосъстояние от 23,2 милиарда евро.

Трети е основателят на търговската верига "Ошан" Жерар Мюлиез, а четвърти са главният изпълнителен директор на производителя на изискани чанти "Ермес" Бертран Пюеш и семейство Ермес.

Тазгодишната класация на 500-те най-богати хора във Франция показва, че 55 от тях са милиардери - с 10 повече в сравнение с 2012 г.

Данните сочат, че богатството на първите 10 в класацията се увеличава по-бързо от това на останалите в елитния клуб, което значи, че повече богатство се съсредоточава в по-малко хора. Проучването вероятно отново ще разпали дебатите за това дали най-богатите хора във Франция споделят бремето на кризата, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

atanas.dimitrov.1675

преди 10 години

До противИмаше един скеч на Louis CK, в който Господ с връща и държи сметка на хората за глупостите, които са вършили. Неща от рода на - Ти ли *** полярните мечки. Какво е това по тях. Закакво ти е работа, Аз ти оставих неща за ядене по пода, не видя ли? Всичко това е ОК в скеч, но на практика "просто да спрем да работим" за да им натрием носа. Повечко за резлизма ми? Дали наистина гущерчето трябва токова дълга час от опашката си да прехапе за да се случи промяна към по-човешко общество?

7

atanas.dimitrov.1675

преди 10 години

До АнонименДано скоро станем свидетели!

6

Анонимен

преди 10 години

Любопитно е кога ще рухне с гръм и трясък съществуващата икономическо-политическа система и какво ще стане след това.

fallback