Снимка: Reuters
fallback

След като турската полиция в събота забрани демонстрациите  на истанбулския площад Таксим, снощи на площада се състоя необичайна форма на протест.

Снощи в около 18 часа младеж с бяла риза и черна чанта влезе на площад "Таксим". След това сложи чантата си на земята и застана с лице, обърнато към културния център "Ататюрк", на фасадата на който са окачени две национални знамена и плакат на Ататюрк между тях.

Площад "Таксим" е почти безлюден, тъй като полицията е блокирала подстъпите към него и почти не се пропускат хора. Забранен е и достъпът до парка "Гези", който в събота бе разрушен от силите на реда.

Младежът остана няколко часа на почти безлюдния площад в тази поза и без да предприема никакви действия. Накрая полицаи дойдоха и обискираха младежа и чантата му, но не намериха нищо съмнително.

И той продължи да стои прав и в стойка "мирно". След време стотина души се събраха около младежа и започнаха да стоят без да се движат и да говорят.

Но полицията се намеси и разпръсна групата. И младежът остана пак сам на площада "Таксим", заедно с журналистите, които го снимат.

Медиите разпространиха снимката на младежа с легенда "Стоящият прав човек на протеста на площада "Таксим".

Младежът се казва Ердем Гюндюз. Актрисата Рукен Демирер разказа, че той е неин съквартирант. В продължение на един месец всяка вечер ще идва на "Таксим" и ще провежда протеста си в знак на солидарност с демонстраните на парка "Гези".

В чантата му имало само вода и бисквити. Рукен призова гражданите вечер да му носят само бисквити и вода.

В столицата Анкара една жена последва примера на мъжа. Жената, чието име не се съобщава във вечерните часове, застанала неподвижно на мястото, където с полицейска граната бе ранен младежът Етхем Саръсюлюк и почина от раните си в болница. Младежът е петата жертва в антиправителствените протести, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 10 години

До СВОБОДЕН КЮРДИСТАНmayna ti

33

А.С.

преди 10 години

До 9667Я ми припомни, кога протестиращит започнаха "злумите"?Мисля ,че беше след като полицията попрекали с водата и Ердоган с епитетите .Всъшност Ердоган и полицията предизвикаха безредиците зада може да оправдае след това прекомерното използване на насилие ! За тях няма значение как протестираш ! Важното е да НЕ протестираш ! Можеш ли да ми обясниш ,младежът с какво е предизвикал обискът и защо са били разгонени другите ?

32

SОS

преди 10 години

До ...Разединени са си турците, затова и се сблъскват до кръв турци с турци. Има такива, които искат Шериат и ще им видиш обибулените жени сред Истанбул, има свръхмодерни чуждопоклоници, има умерени традиционалисти, има светски настроени, които умело съчетават турските обичаи със съвременния начин на живот, има неграмотни, има високообразовани специалисти, има огромно разнообразие от народности, които понякога враждуват, много разнородно общество е.

fallback