Снимка: Reuters

Протестите в Турция открито се подкрепят от определени групи, които искат да нанесат вреда на страната, както и от представители на медийни корпорации, обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

"Под прикритието на парка Гези се води голяма игра. Има намерения да се нанесе голям ущърб на турската икономика. Необходимо е да се сложи край на действията на онези, които "се прикриват с младежите".

Още по темата
Внимателно изучаваме ситуацията и я анализираме постоянно. Обръщаме внимание и на настроенията сред хората, както и на мнението на онези, които не са гласували за нас", каза той в обръщение към парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Той изтъкна, че размириците, при които са загинали трима души, не може да бъдат наречени невинна съпротива към управлението му.

Веднага след думите му няколко десетки полицаи от силите за борба с безредиците навлязоха в Гези парк в Истанбул,  съобщи Ройтерс, цитирайки очевидци на акцията.

За момента няма признаци, че ще премахват разпънатите там палатки, издигнатите плакати и знамена.

Турската полиция обаче започна да разчиства част от площад Таксим, което отново доведе до сблъсъци с протестиращи.

По време на стълкновенията са задържани петдесетина адвокати, които стачкуват от началото на протестите с настоявания Ердоган да сдаде властта.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase