Снимка: архив, Reuters

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил призова монасите да не влизат в интернет чрез мобилните си телефони, за да избегнат изкушенията, съобщи Ройтерс. 

"Сега интернет изглежда голямо изкушение", каза патриархът  по време на пътуване до Зографския манастир в Гърция. "По мое мнение много монаси действат неразумно. От една  страна, напускат света, за да създадат благоприятни условия за спасение, а от друга страна, взимат мобилния си телефон и започват да влизат в интернет, където знаем, че има голям брой греховни и изкусителни неща", заяви той в коментар, публикуван  на уебсайта на църквата.

Според него монашеската традиция по начало е строга и не е нужно да се приспособява към съвременните условия. В миналото Кирил е предупреждавал за опасността от "манипулация" в интернет, но по думите на църковен служител,  пожелал анонимност, самият патриарх ползва глобалната мрежа, за да търси информация.

Миналата година във Facebook беше създадена страница,  посветена на Кирил, за да се предизвика по-голям интерес към  патриарха, който открито подкрепя руския президент Владимир  Путин. Според Путин църквата е пазител на руските национални  ценности.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase